Ervin
14 °C
22 °C

Az idő bélyegzője

2004.02.11. 13:29
Hétköznapjainkat az idővel való folyamatos harc jellemzi. Egyre gyorsabb gépeket használunk, hogy hamarabb végezhessük el a feladatainkat, hogy azután a megmaradt időben még több feladatot végezhessünk el, és még több határidővel vívhassunk - időnként reménytelennek tűnő - csatát.
Kötött határidők

Határidőhöz kötött a csekkek befizetési ideje, a szerződések érvénybe lépése és megszűnése, a pályázatok benyújtása, az adóbevallás, és még sorolhatnánk napestig a szigorúan dátumhoz és időponthoz kötött eseményeket.

Ezekkel a követelményekkel úgy tűnik, egyre inkább együtt kell élnünk. Az elektronikus irodák világában azonban ez újabb adatbiztonsági illetve azonosítási kérdéseket vet fel.

Mennyi az annyi, és tényleg annyi?

Ha elküldünk egy elektronikus levelet, akkor az a mi számítógépünk rendszerórájának megfelelő keltezéssel látja el azt. Ha az óra késik, azt fogja a címzett hinni, hogy már jó ideje feladtuk a levelet, csak éppen hozzá érkezett későn a küldemény. Ugyanígy, ha olyan helyre küldjük a levelünket, ahol pontatlan a rendszeróra, és visszaigazolást kérünk a kézbesítésről, a valóságostól akár gyökeresen eltérő adatot kaphatunk vissza.

Ez persze a dolgoknak csupán az egyik fele. A küldött, vagy kapott dokumentumok készítési, küldési, kézbesítési, stb. dátumait megfelelő ismeretekkel könnyűszerrel módosíthatjuk.

Ez mind azért jelenthet problémát, mert mondjuk, ha elektronikusan is be lehet adni egy pályázatot vagy éppen az adóbevallásunkat, akkor meglehetősen fontos, hogy mikor lett elküldve vagy kézbesítve. Pályázat esetén a késedelmes benyújtás kizárást, adóbevallásnál pedig bírságot eredményezhet.

Honnan tudja a kiíró, vagy adott esetben az illetékes hatóság, hogy valóban a megjelölt dátummal került-e feladásra a levél, mi pedig hogyan bizonyíthatjuk, hogy megfelelő időben elküldtük a kívánt anyagot?

Időstampli

A megoldás részben nyilvánvaló: olyan módon kell a dokumentumhoz rögzíteni ezt az információt, hogy az az eredeti tartalom megsértése nélkül ne legyen megváltoztatható, ráadásul hiteles időbeállítással rendelkező helyről legyen kiadva.

Ilyen, úgynevezett időbélyegzős megoldások már léteznek. Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó 500 nagyadózó mellett 2004. február 1-től a 3.000 legnagyobb adóbefizető is igénybe veheti az APEH elektronikus bevallási rendszerét, mely az időhitelesség biztosítására időbélyegzőként (TimeStamp) Netlockot használ.

Az időbélyegző tulajdonképpen egy, az adott elektronikus dokumentumhoz időbélyegző szolgáltató által csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Ennek lényegét egyirányú lenyomat-képző (úgynevezett hash) függvények jelentik.

Ez a megoldás sok esetben kiválthatja a közjegyzői hitelesítést is. Egy újabb lépés az e-világ felé_