Ivó, Milán
EUR 383,18 Ft
USD 365,90 Ft
6 °C
26 °C

Néhány biztonságnövelő hasznos tanács II. (géphasználat)

2002.01.29. 12:43
A múlt alkalommal a KÜRT Rt. biztonságtechnikai szakembereinek segítségével, a jelszavak használatával kapcsolatos ismereteket vettük sorra. Ezúttal más területeket is érintő tanácsokat adunk közre.
Lehetőleg ne osszuk meg merevlemezünket másokkal!

Ha közvetlen célunk nem fűződik hozzá, ne osszuk meg merevlemezünket hálózaton keresztül másokkal. Amennyibe ez elkerülhetetlen, úgy lehetőleg csak olvasási jogot adjunk hozzá, és jelszó segítségével szűkítsük a hozzáférésre jogosultak körét! A felesleges szolgáltatásokat mindenképpen kapcsoljuk ki!

Ne engedjünk másokat közvetlenül hozzáférni postafiókunkhoz!

Sok helyen úgy oldják meg a hivatalos levelezés közössé tételét, hogy az egy munkakörben dolgozók közös postafiókot használnak, vagy megosztják egymással hozzáférési jelszavaikat.

Mindkét módszer hibás. A korszerű levelezőrendszerek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a postafiók tulajdonosa anélkül hatalmazhasson meg valakiket levelei elérésével, hogy azokhoz korlátlan hozzáférési jogokat biztosítana.

Bánjunk óvatosan a kapott levelek mellékleteivel!

Az elektronikus levelezés útján terjedő vírusok, férgek, és trójai programok legnagyobb része csatolt állományok formájában jut el a címzettekhez.

Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében jegyezzük meg az alábbiakat:

  1. Magyar ismerősünktől jött idegen nyelvű levél csatolt állománnyal eleve gyanús.
  2. Nem várt küldemények kibontása előtt konzultáljunk a feladóval!
  3. A mellékleteket elsőként mentsük lemezre, és ellenőriztessük víruskeresővel!
  4. Levélben kapott EXE, COM, stb. kiterjesztésű állományokat semmiképpen se indítsunk el!

Ne dőljünk be mindenféle levélnek!

Ha egy levélben biztonsági kérdésekkel kapcsolatos információkat és útmutatásokat találunk, azok végrehajtása előtt mindenképpen konzultáljunk a rendszergazdával, ennek hiányában pedig megfelelő szakemberrel!

Ez azért fontos, mert egyre gyakrabban küldözgetnek szét olyan leveleket, melyek valamilyen kitalált, vagy valós biztonsági fenyegetésre kínálnak olyan megoldást, mely védtelenné teheti gépünket, vagy kárt okozhat.

Ezeket a leveleket többnyire jó szándékú ismerőseinktől kaphatjuk (ők is úgy kapták). Felhívják a figyelmet egy veszélyre, (rossz) megoldást adnak rá, és arra kérnek bennünket, hogy küldjük tovább minden levelezőpartnerünknek. Az ilyen levelek mellesleg a vírusok egy különleges csoportját képviselik, az úgynevezett hoax vírusokét. Ezek a hordozott tartalom esetleges károkozásai mellett azért jelentenek veszélyt, mert rövid idő alatt igen nagy e-mail forgalmat generálnak a hálón, jelentősen lelassítva, esetleg megbénítva azt.

Használjuk óvatosan az üzenetküldő programokat!

Ha csak lehet, tiltsuk le az üzenetküldő programokon (Pl.: ICQ) az ismeretlenek által küldött üzeneteket!

Ne adjuk meg akármilyen oldalon a levelezési címünket!

A világhálón barangolva gyakran bukkanhatunk érdekes oldalakra. Igen sok Weblap kínál hírlevél küldési lehetőséget.

Vegyük figyelembe, hogy az ilyen módon megszerzett címünkkel bármilyen levelet el lehet juttatni hozzánk, olyanokat is, melyekre egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak!

Gépünk postaládáját elérő, úgynevezett levélszemét áradat (kéretlen, pl.: reklámlevelek) oka az esetek túlnyomó többségében a címünk indokolatlan megadásában keresendő.

Ne engedjünk másokat a mi bejelentkezésünk mellett internetezni!

Az Internet használat egyre felelősebb viselkedést igényel a gép előtt ülőktől. Egyes cégek elbocsátással fenyegetik azokat a dolgozóikat, akik nem a munkájukkal összefüggő oldalakra látogatnak (pl.: szex, álláshirdetés, politika, stb.)

A rendszer csak felhasználókat ismer, magyarázkodásokat nem. Kerüljük el a félreérthető helyzeteket!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek