Szilárda
-4 °C
3 °C

Informatikai biztonsági oktatás III/III.

2002.12.09. 11:44
A cikksorozat első két részében a az általános informatikai és nyelvi, valamint a cégismeretei képzések szerepét tekintettük át. Záró cikkünkben a speciálisan biztonságtechnikai célú gyakorlati képzésről esik szó.
Biztonságtechnikai célú gyakorlati képzés

Az informatikai biztonsági oktatás fontos részét kell képeznie az üzletmenet-folytonosság biztosítására vonatkozó oktatásnak. A felhasználók és rendszergazdák képzését rendszeresen, tervszerűen kell elvégezni. A tervszerűség azt jelenti, hogy ezeknek az oktatásoknak szerepelniük kell a vállalat képzési tervében.

A kritikus fontosságú tevékenységeket nem elég elvi szinten ismernie a hallgatóságnak. Szimulációs tesztek keretében meg kell győződni arról, hogy eredményesen zárult le az adott képzési ciklus.

Az efféle tesztek során lehetőség szerint szimulálni kell az informatikai rendszer folyamatos működésében keletkezett zavarokat, és meg kell vizsgálni a megoldásukra fordítandó idő lerövidítésének lehetőségét.

A gyakorlásnak, és az ellenőrzésnek és ki kell terjedni mindazon tevékenységekre, amelyek biztosítják a helyreállítási feladatok végrehajtásáért felelős személyzet megfelelő felkészültségét.

Ennek megfelelően gyakorlatok formájában a következő rendszeresen ismétlődő feladatokat kell elvégeztetni:

 • havonta ellenőrizni kell a tartalékként is igénybe vehető alkatrészek meglétét és üzemképességét (próba);
 • félévente ellenőrizniük kell a szerződő partnereket, az általuk nyújtott szolgáltatás szintjét, a tartalék eszközök meglétét;
 • évente egyszer a mentések visszatöltésével helyreállítási gyakorlatot kell végezniük.

  A helyreállítási tesztek elvégzését az informatikai biztonsági megbízottnak kell ellenőriznie.

  A belső képzéseken túl szükséges a rendszerüzemeltetést végzők külső biztonságtechnikai képzésének, a megfelelő vizsgák letételének biztosítása is.

  Sajnos, a kifejezetten informatikai biztonságtechnikával foglalkozó képzések viszonylag ritkák Magyarországon.

  A felsőoktatásban vannak ugyan bizonyos kísérletek az informatikai és a minőségbiztosítással összefüggő főiskolai, és egyetemi képzések keretein belül, de átfogó, a terület egészét magában foglaló, önálló szakképzettséget nyújtó képzésről mindezidáig nem jutott el hozzánk információ.

  A felnőttoktatásban az úgynevezett oktatóközpontok több olyan képzést is indítanak, mely konkrétan egy-egy eszköz biztonsági beállításaival, biztonságos üzemeltetésével foglalkozik.

  Az ezeken való részvétel feltétlenül ajánlott a gyakorló rendszergazdák számára, hiszen sok olyan ismeret kerül átadásra ezeken a tanfolyamokon, melyeket más úton igen nehéz megszerezni.

 • Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!