Géza
-12 °C
-4 °C

Formázhatatlan lemezek

Mostanában egy érdekes jelenségről hallunk elég sokat. Igen sokan viszik vissza újonnan vásárolt winchesterüket az üzletbe, mondván: "Hibás ez a vacak, nem lehet még megformázni sem!".
A szervizesek ilyenkor rendszerint megvizsgálják az adattárolót valamely segédprogrammal, és a diagnózis többnyire az, hogy kutya baja a készüléknek. A felhasználó természetesen hitetlenkedik, mire bizonyítandó a tényt, a szeme láttára megformázzák az addig használhatatlannak hitt eszközt. A rejtély megoldása roppant egyszerű: a különféle operációs rendszerek particionáló és formázó programjai néha érzékenyek a winchesterek bizonyos részein található információkra.

Ez különösen akkor válik érdekessé, amikor bizonyos gyártók utolsó műveletként nem írják tele a merevlemez adattároló felületét valamilyen semleges karakter-sorozattal, mondjuk 00-kkal vagy FF-ekkel, hanem a gyártási műveletek végén, az ellenőrzés, tesztelés után úgy hagyják, teleírva mindenfélével.

Az operációs rendszerek segédprogramjait ez a "rendezetlen" állapot teljesen megzavarhatja, ezért tűnhet a szegény vásárlónak első pillantásra használhatatlannak a drága pénzért vett adattároló.

A szervizben végzett felületvizsgálat viszont úgy zajlik, hogy írás/olvasás műveletsort végez az alkalmazott program a winchester teljes felületén, ezzel felülírja a kuszaságot, így megszűnnek a zavaró információk. Ezért aztán a megismételt formázási, partícionálási kísérletek már teljes sikerrel járnak, szegény felhasználó meg csak ámul.

Vannak azonban más gondok is.

A félrecímzett partíció

Még mindig sok probléma származik a rendszerkarbantartó eszközök nem kellően megfontolt használatából. Adatokat tartalmazó merevlemezek esetében ez hatványozottan igaz, az átgondolatlan, esetleg nem hozzáértő alkalmazásnak komoly adatvesztés lehet az eredménye.

Általános érvényű jótanács, de főként rendszerösszeomlás esetére vonatkozik, hogy csak akkor alkalmazzunk ilyen programokat, ha előzőleg biztonságba helyeztük adatainkat, másolataink vannak, melyekről tudjuk, hogy visszaállíthatók belőlük az információink.

Egy adatmentésre behozott winchester tulajdonosai hasonló rendszerkarbantartási művelet elvégzése után azt tapasztalták, hogy eltűnt az egyik partíció a gépről. Az volt a szerencséjük, nem kísérelték meg "házi eszközökkel" maguk elhárítani a bajt, hanem a KÜRT-höz fordultak. Az történt ugyanis, hogy az egyik partíció adminisztrációját a rendszer finoman szólva rossz helyre írta be, a másik partíció adminisztrációs adatai közé.

Hogy ez miért olyan nagy baj?

Az adminisztráció a merevlemezen tárolt állományok belső kartotékrendszere, vagyis ebben tárolja a winchester, hogy melyik állomány hol található. A címzés relatív, vagyis - életszagú hasonlattal élve - nem azt mondja, hogy a kedvenc kávéházunk az Andrássy út 67. alatt található, hanem azt, hogy onnan, ahol most tartózkodunk, menjünk a körúton a Nyugati irányába négysaroknyit, onnan pedig a Hősök tere felé kétsaroknyit a jobb oldalon.

Ezek alapján érthető, hogy a rossz helyre írt adminisztráció teljesen összekutyulta az állományok címzését, mintha csak a fent ecsetelt leírással a Moszkva térről indulva próbálkoznánk megtalálni a példának felhozott kávé- és sütemény-vételező helyet. A rendszer ezt a helyzetet nem is viselte el ép ésszel, és nemlétezőnek nyilvánította a félreadminisztrált partíciót.

Ha ügyfeleink ebben az állapotában ráengedtek volna egy javító programot a winchesterre, akkor szegény elcímzett partíció adatainak végképp könnyes búcsút lehetett volna inteni. Az adatmentők a KÜRT-nél ezzel szemben helyreállították az adminisztrációt, és így a probléma megoldódott. Fontos hangsúlyozni, hogy a javítás nem automatikusan működő szoftverekkel történt.

Egyéb winchester-környéki megfontolások

A winchesterek fizikai meghibásodásai is nagyon könnyen helyrehozhatatlan adatvesztésekhez vezetnek. Ellenük igazán a redundanciát biztosító RAID megoldásokkal lehet küzdeni. Ezekről részletesen olvashattak már korábbi cikkeinkben. Vannak azonban olyan adathozzáférést megnehezítő titkosítást végző megoldások is, melyek - mintegy "mellékszolgáltatásként" - biztosítják az adatok helyreállíthatóságát is, ha a hiba mértéke nem halad meg egy bizonyos határértéket.

Fontos még egy dolgot megjegyezni, nem először és - a tendenciák alapján ítélve - nem utoljára. Ha bármilyen, a winchester helytelen működésével kapcsolatos gyanú merül fel, és meghajtón vannak fontos, le nem mentett adatok, mindenképpen azonnali leállítást, és szakértő adatmentőt igényel a gép. Bizonyos hardverhibáknál néhány másodperc is elegendő lehet ahhoz, hogy adataink köddé, merevlemezünk pedig értéktelen ócskavassá változzon. Ilyenkor természetesen minden mentési kísérlet hiábavaló. A vírusok között is sok olyan van, mely szép csöndben átírja vagy letörli a teljes meghajtót, sőt arra is képes, hogy a kikapcsolást követő újabb bekapcsolásnál ott folytassa a "munkáját", ahol abbahagyta.

Ne próbálkozzunk tehát azon az alapon, hogy "hátha mégsem rossz"! Mindenki tapasztalta már, hogy ezt a mondatot többnyire egy másik követi, amelyet most nem lenne illendő ideírnunk.