Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Mit hoz a karácsony?

2001.12.20. 17:29
A jeles napok, évfordulók "méltó" megünneplésére mindig is fokozott hangsúlyt fektettek a kártékony programok fejlesztői. Az ilyen alkalmak ugyanis a károkozás veszélyessége által indokoltnál is nagyobb nyilvánosságot adhatnak a kis szörnyszülöttnek.
Vajon az idei karácsony milyen meglepetéseket hozhat az adatvédelmi szakemberek számára? Egyelőre úgy tűnik, hogy speciális karácsonyi meglepetéssel csak kevesen készültek. A károkozó programok többsége egyszerűen csak teszi a dolgát.

Mivel mostanság az e-Mail vírusok és férgek divatosak, elemzők szerint a karácsonyi üdvözlőlapok jelenthetik a legnagyobb veszélyforrást. A látszólag barátainktól kapott üdvözlő lapok, képes animációk mögött könnyen megbújhatnak vírusok.

Jelen pillanatig csupán egy kifejezetten karácsonyi meglepetés kapott nagyobb publicitást. Erre egy japán nyelvű, Atelier Marie című, Sega Dreamcast játék lemezén bukkantak a szakértők.

A Kriz nevű vírus nem magában a játékban, hanem a meglepetésként hozzáadott Windows-os képernyővédőben található.

A minden bizonnyal a játékfejlesztők számítógépeiről bekerült károkozó programocska ugyan magát a konzolt nem tudja bántani, a vásárló számítógépét azonban igen.

A vírus nem új, több mint egy éves. Hajlott kora ellenére igen emlékezetessé tudja tenni a karácsonyt.

Meglepetése abból áll, hogy törli a gép flash BIOS-át, használhatatlanná téve ezáltal az egész számítógépet, ráadásként még felül is írja a saját és a hálózaton keresztül elérhető összes gép merevlemezét.

A játék készítője, a Kool Kizz nevű japán cég ugyan visszahívta a boltokból a lemezeket, a korábban már telepített vírusok azonban már alig várják a karácsonyt_

Reméljük, hogy nekünk nem szeretne senki sem hasonló meglepetést szerezni.

Ui.: Víruskeresőm kiszűrte az idei első vírussal fertőzött üdvözlőlapot.