Bernát, Felícia
EUR 384,27 Ft
USD 362,82 Ft
8 °C
30 °C

Védtelen bankkártyák

2002.08.26. 11:43
Szakértők szerint a jelenlegi bankkártyák biztonsága nem túlzottan jó. Pedig lassanként eljutottunk odáig, hogy mindenkinek van már bankkártyája. Sokaknak egyszerűen csak azért, mert csak ilyen módon juthatnak hozzá havi fizetésükhöz, így korántsem mindegy, hogy ezeknek az eszközöknek milyen a biztonságuk.
Szakértők szerint a jelenlegi bankkártyák biztonsága nem túlzottan jó. Ha ebből a szempontból külön-külön vizsgáljuk az egyes jellemzőit, tulajdonképpen védtelennek is tekinthetnénk. Gondoljunk csak arra, hogy lemásolásuk nem lehetetlen, és csak négyjegyű PIN kód szükséges a tranzakciók végrehajtásához. A visszaélések száma és az elkövetések összértéke azonban nem tükrözi ezt a sötét képet. Mi lehet ennek az oka?

Kétszázmilliós lehúzás

Magyarországon, a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett összeállítás szerint 2001-ben a hazai kibocsátású kártyákkal, 233 millió forint értékben, összesen hatezer alkalommal éltek vissza. Ez a 2,718 milliárd forintos kibocsátói forgalom 0,009 százaléka. Az előző év adataihoz képest ez minimális (46,000 forint) csökkenést jelent. A károk jelentős többsége, mintegy 87 százaléka nem a kibocsátó bankok ATM és POS hálózatában jelentkezett.

Hamisított kártyák

A visszaélések több mint felét hamisított kártyákkal követték el - derül ki az összeállításból. Az így keletkező veszteség 65 százalékát a kibocsátó bank, 21 százalékát a kereskedő, a maradékot pedig a kártyatulajdonos volt kénytelen magára vállalni.

Lopott, vagy elveszett kártyák

A plasztik lapocskákkal elkövetett bűncselekmények második leggyakoribb formája az ellopott vagy elvesztett kártyákkal okozott kár volt. Az elmúlt évben, 2000-hez képest ennek mennyisége jelentős mértékben megnőtt. A veszteséget ennél a formánál elsősorban az ügyfél, aztán a bank, legvégül pedig a kereskedő volt kénytelen magára vállalni (81, 11, és 8 százalékban). Összegszerűen ez a kártyabirtokosokat nézve 46,68 millió forintot jelent.

Hamis adatokkal igényelt kártyák

A hamis adatokkal igényelt kártyákkal történő károkozás jelentősen csökkent az elmúlt évben. Az ebből eredő károk szinte kizárólag a kibocsátó bankot terhelték.

Miért ennyi az annyi?

Az adatokból jól látható, hogy a visszaélések, jelen pillanatig elsősorban akkor következnek be, amikor az ügyfelek a kártyát valamilyen módon kiadják a kezükből. A biztonság tehát elsősorban két elemre épít. Az egyik az ügyfél, aki egy fizikai eszköz birtokában kezdeményezhet csak tranzakciókat, a másik pedig maga informatikai rendszer, amely a kártyaforgalmat felügyeli.

Szakértők szerint éppen e kettő együttes szerepének csökkenése az az ok, ami miatt annyi támadás éri az interneten keresztüli pénzforgalmat. Az ilyen műveletek során igénybevett eszközök és útvonalak biztonsága ugyanis össze sem hasonlítható a külön erre a célra fenntartottakéval. Magyarországon persze az elterjedtség hiányából adódóan komolyabb méreteket még nem öltött az ilyen esetek száma, sőt 2000-hez képest nem is változtak az adatok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek