Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Dupla keménység

2002.08.27. 17:10
A programozhatóság teszi alkalmassá a számítástechnikai eszközöket arra, hogy az élet szinte bármely területén hasznukat vehessük. A korlátlan programozhatóság azonban legalább akkora átok, mint áldás - legalábbis biztonságtechnikai szempontból. A számítógépnek ugyanis teljesen mindegy, hogy egy hasznos programot, vagy éppen egy vírust futtat-e.
A webszerverek talán a leggyakoribb célpontjai a hackertámadásoknak. A leggondosabban összeállított szoftveres védelem esetén is előfordulhatnak olyan biztonsági rések, melyek felhasználásával az elkövetők módosíthatják a szerver tartalmát. A sikeres behatolások során nem csak az eredeti adathalmazt, hanem a tettesek felderítését megkönnyítő naplófájlokat is módosítani szokták az elkövetők.

Külön ír, külön olvas

A Scarabs nevű japán cég által szabadalmaztatott speciális winchester hardveres megoldást kínál a webszerverek biztonságának fokozására. A megoldás lényege abban áll, hogy az írási és olvasási műveleteket külön olvasófej alkalmazásával hardveresen elválasztják egymástól. Jelen pillanatban e technológia alkalmazásával két eszközt is létrehoztak.

  • Az egyik a naplófájlok írásvédetté tételét oldja meg oly módon, hogy az írófej nem képes a korábban tárolt anyagokat módosítani vagy törölni, csak hozzáírni tud.
  • A másik úgy biztosítja az adatok sértetlenségét, hogy külső lekérdezésekhez csak az olvasófejet használja. A szerver tartalmának megváltoztatásához a rendszergazda külön csatolón keresztül az írásra is képes fejet használhatja.

    Amennyiben az írófej vezérlését szoftveresen sem kötik össze a webszerverrel, százszázalékos védelem alakítható ki alkalmazásával. A cég igazgatója, Naoto Takano elmondása szerint a kétfejes winchester ötlete már 1985-ben megfogalmazódott benne, ám az akkori PC központú biztonsági feladatok megoldására nem volt hatékonyan alkalmazható, mert túl sokáig tart, míg az olvasófej az írófej által újonnan írt adatokat felismeri. Ez a probléma azonban webszerverek esetében fel sem merül, hiszen viszonylag ritkán módosítják a tartalmát. A biztonsági-meghajtó ára várhatóan 900 dollár (220 ezer Ft) körül alakul, és az év vége előtt tervezik piacra dobni.