Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kihaló rendszerek

2004.02.09. 16:28
Gondolom sokan tapasztalták már, hogy az általuk korábban nagy megelégedéssel használt rendszert valamilyen okból lecserélték vagy le kellett cserélni.
Az újabb, korszerűbb programok beszerzése persze önmagában még nem lenne rossz dolog, ha utána kényelmesebben, gyorsabban lehet elvégezni vele a ránk rótt feladatokat. A probléma elsősorban abban mutatható ki, hogy az új operációs rendszerhez, felhasználói programhoz bizony többnyire új hardver, újabb kiegészítők, esetleg más kiegészítő programok kellenek.

A legkellemetlenebb az egészben az, hogy sok esetben nincs is más választása az embernek, mint váltani az újra, hiszen idővel megszűnik a korábbi verziók támogatása. A régi operációs rendszerekhez például nem készülnek újabb biztonsági frissítések, nem lehet a korszerűbb eszközökhöz vezérlő programokat beszerezni, stb.

Nem csak pénzkérdés

Az új platformok a már bevált egyedi megoldások újraírását is igényelhetik, ez pedig figyelembe véve a magas előállítási költségeket, és az esetlegesen nehezen elérhető speciális szaktudást, nem is mindig valósítható meg, vagy annyi idő kell a fejlesztéshez, amennyi idő alatt az adott szoftvernek már a következő generációját is kivonják a piacról.

Kevesen tudják, hogy egyes helyeken (többnyire kutatóintézetekben) még ma is használnak a 60-as években Fortranban, vagy más, mára már elavultnak számító programnyelveken megírt programokat. Ennek az az oka, hogy nem érdemes ezeket újraírni, mert a költségek minden ésszerű határt felülmúlnának.

A vénséges vén NT

A régi rendszerek üzemben tartása mellett tehát néha komoly gazdasági érdekek szólnak. Azt, hogy ez nem csak szoftvermatuzsálemeket érintő probléma, mi sem bizonyítja jobban, mint a Windows NT esete.

A Microsoft ugyanis jelezte, hogy hamarosan megszünteti az NT támogatását, és többek között nem készít a jövőben biztonsági javításokat hozzá.

Ez a lépés közel 2 millió ügyfelet érint. Nekik rövidesen el kell dönteniük, hogy mire váltsanak.

Tökéletes megoldást sajnos senki sem kínál a választás előtt álló ügyfeleknek. Valamilyen szinten mindenképpen le kell váltaniuk meglevő megoldásaik nagy részét. A költségek azonban nagyon is számítanak.

Válts Linuxra!

A váltás anyagi szempontból való megkönnyítése érdekében az IBM olyan partnerprogramot állított össze, melynek elemei alternatívaként szolgálhatnak a hamarosan támogatásukat vesztő, Windows NT alatt futó programoknak.

A New York-i LinuxWorld rendezvény megnyitása előtt ismertetett kezdeményezés lényege, hogy a kék óriás ingyenes, ill. kedvezményes átállási lehetőséget biztosít ügyfelei számára, ha azok a cég linuxos szoftvereit és szolgáltatásait választják. Az ajánlat nem csak szoftverekre, de hardveres megoldásokra is kiterjed.

A dolog érdekességét első sorban a kompatibilitást, illetve a meglevő adatok és programok migrálását lehetővé tevő megoldások adják, így például külön program biztosítja az áttérést a Microsoft SQL Serveréről Linux alatt futó DB2-re, illetve a rendszerhez kapcsolódó biztonsági és hálózatkezelő megoldásaira.

Kompatibilitás, vagy valami egészen más, de sokkal olcsóbban?