Viola
-6 °C
-2 °C

Nehéz a hardver lelkével bánni

2002.05.21. 14:48
A gép "lelkével" bizony igen gyakran szembetalálhatjuk magunkat. Viszonylag sok idő kell hozzá, míg megtaláljuk azt az okot, mely a hardver fura viselkedése mögött áll.
Ki ne tudna mesélni "hűtlen" grafikus kártyákról, melyek néhány napi együttlét után ráunnak arra az alaplapra, amelyekkel össze kívánták kötni sorsukat. Ezeket az egyébként nem hibás eszközöket rendszerint csak többszöri "próbaházasság" után lehet végleg beépíteni egy konfigurációba.

A gép "lelkével" bizony igen gyakran szembetalálhatjuk magunkat. Viszonylag sok idő kell hozzá, míg megtaláljuk azt az okot, mely a fura viselkedés mögött áll.

Egyik volt hallgatóm arról számolt be, hogy már a harmadik winchesterét vásárolta, mire kiderült, hogy a néhány hónap után csak többszöri próbálkozásra induló merevlemezeinek mindegyike tökéletesen működik - egy új tápegységgel. A Kürt Rt szakemberei szerint a különféle eszközhibák kialakulásában, illetve az egyes eszközöket gyanúba keverő tünetek jó részében ez a dobozka a ludas. Úgy is mondhatnánk, hogy a gép egyik legolcsóbb része tudja a legköltségesebb hibákat előidézni, vagy "szimulálni". Gépház vásárláskor érdemes a benne megbúvó tápegység minőségére is odafigyelni.

Néha a billentyűzetek is képesek csodákat művelni. Egyik olvasónk automatikusan író klaviatúráról számolt be:

Hősünk új számítógépet vásárolt. Az üzletben minden a legnagyobb rendben volt. Hazaszállítva, és bekapcsolva a gépet, bizonyos időközönként, szövegíráskor rejtélyes karaktersorok jelentek meg a képernyőn, máskor pedig véletlenszerűen hol ilyen, hol olyan programok indultak el rajta.

A gyanú első körben a vírusokra terelődött. Mindenféle víruskeresőt lefuttatva, a teljes rendszer alapoktól kezdve történő újratelepítését követően sem változott a helyzet.

Mit volt mit tenni, vissza kellett vinni a gépet, mondván, hogy valami rossz benne. A hiba a szervizben egy napos folyamatos tesztelést követően sem jelentkezett. A számítógép tehát ismét hazakerülhetett. Mondanunk sem kell, hogy otthon az első bekapcsolás után ismét munkához látott a "szellem". Ezek után a gép minden alkatrésze gyanúba keveredett. Legelőször egyenként cserélték ki az alkatrészeket, majd egybe az egész gépet. Nem volt változás. A szervizben minden jól ment, otthon azonban mindig elszabadult a pokol.

A szakemberek érdeklődését igencsak felkeltette a dolog. Volt, aki valamilyen parajelenségre, netalántán a holtak üzengetésére gyanakodott. Mások pedig elkezdtek kételkedni abban, hogy a kedves vevő tényleg programozó-e, vagy sem. Egy szó, mint száz elmentek megnézni hősünk lakását.

A szellem elemében volt. Szabályos időközönként teleírta a képernyőt zagyvaságokkal. Lehet, hogy az ufók üzennek a bajba jutott emberiségnek? Ezt a gondolatmenetet egy túl hangosan leszálló gép hangja szakította félbe. Olvasónk ugyanis egy repülőtér közvetlen közelében lakott.

Az egyik szervizesnek kezdett rémleni valami. Szabályos időközönként? Csak nem a lokátor? És ha igen, akkor nem valamilyen földelési probléma? De igen. Innentől fogva már csak a hibás földelés fellelése volt a kérdés. Kiderült, hogy a kérdéses széria minden billentyűzetében hibás volt a földelés. Azt kijavítva, eltakarodtak a "szellemek"

A billentyűzetekkel kapcsolatos érdekes hír, hogy a Logitech iTouch sorozatú billentyűzeteinek (iTouch, Cordless iTouch, Cordless Freedom iTouch) programozható gombjait ártó szándékú kódok végrehajtására is fel lehet használni. A Windows NT4.0, a 2000, és az XP operációs rendszerekhez való driverek lehetővé teszik ugyanis ezen gomboknak a gép zárolása ellenére való használatát is. E lehetőség birtokában az esetlegesen hozzájuk rendelt ártó szándékú programok ebben a látszólag hozzáférhetetlen módban is futtathatók méghozzá úgy, hogy ez nem is látszik a monitoron.

A gépek furcsa viselkedését elsősorban az okozza, hogy az egyes alkatrészek nincsenek összetesztelve, illetve túl rossz minőségűek. A lehetséges problémák számát azzal lehet a leghatékonyabban csökkenteni (sajnos nem minden esetben), ha márkás gépet vásárolunk, és az esetleges bővítéseket is ugyanattól a gyártótól szerezzük be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!