Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rend a lelke mindennek III/II.

2004.02.18. 14:40
Cikksorozatunk múltkori részében a rutinos informatikus esetét vizsgáltuk meg. Most egy tipikus felhasználót keresünk fel, és megnézzük, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie.
Egy tipikus felhasználó esete az adatvesztéssel

Nagyné könyveléssel foglalkozik. Íróasztalán dossziék, papírok, csekkek, floppyk és egyéb adathordozók közül alig látszik ki a gép billentyűzete és a hozzá tartozó egér, melynek mozgásterét igencsak beszűkíti a bevallások idején oly gyakran használt kávéscsésze és a hamutartó. A figyelmesebb szemlélő felfedezheti a papírhalmok között a számítógépet is, bár azt rendkívül jól álcázzák az irathalmok. Nagynénak sok dolga van, bevallások idején szinte éjjel-nappal dolgozik, sokszor visz irodájából haza a munkáját. Ehhez többnyire floppyt használ adathordozóul, bár mostanában már kezd áttérni az USB meghajtóra.

Nézzük, milyen veszélyek fenyegetik tipikus hősünket!

 1. Számítógépének billentyűzete komoly veszélynek van kitéve. Beleeshetnek apró tárgyak (pl. gemkapocs), ráömölhet a kávé, de a cigaretta hamuja sem tesz éppen jót a klaviatúrának. Ezek persze elsődlegesen a billentyűzetet teszik idővel használhatatlanná, de szerencsétlen esetben annak meghibásodása kárt okozhat a gépben is (pl. a kávé által okozott rövidzár).
 2. A gép teljes körbebarikádozása jelentősen leronthatja annak hűtését. A túlmelegedés pedig idő előtti meghibásodáshoz vezethet.
 3. A szerteszét heverő adathordozók az alábbi gondokat okozhatják:
  - Floppy lemezek esetén a mágneses hatások (pl. monitor, mágneses gemkapocs tartó) és a por nem is olyan sok idő alatt olvashatatlanná tehetik a lemezt. A por egyébként könnyedén be tud jutni a takarólemez alá.
  - Ugyancsak a floppyk jellemző problémája, hogy az utóbbi időben rendkívül rossz minőségben kerülnek forgalomba. Mostanság legalább négy másolat kell floppyn ahhoz, hogy viszonylagos biztonságban érezhessük magunkat. A floppys adatcsere, különösen, ha kizárólag csak azon tárolunk adatokat, rendkívül kockázatos.
  - Általában az adathordozók feliratozása kívánnivalókat szokott hagyni maga után, és ez hamar adatvesztéshez vezethet.
  - Az USB meghajtókon is gyakori lehet az adatvesztés, de ez inkább a gépektől függ, és attól, hogy az eszköz eltávolítása előtt illően leválasztottuk-e azt. A gépek közötti "adatcipelés" is komoly konfliktusforrás. A jellemző dilemma ilyenkor: "Vajon melyik változat a frissebb?
  - Könnyen szenvedhetnek mechanikai sérüléseket (súlyosabb tárgy kerül rájuk, leesnek, stb.)
 4. A dohányfüst a winchesterek nagy ellensége, mert könnyen eltömítheti a hűtésüket szolgáló kerámiaszűrőket.