Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lemeztöredezettség-mentesítés és adatmentés

2003.07.10. 11:05
Régi mondás, hogy más kárából tanul az okos. A Kürt Rt. adatmentési részlegéhez igen sokszor kerülnek olyan problémával adathordozók, melyek könnyen elkerülhetőek, vagy legalábbis hatásukban mérsékelhetőek lehettek volna, ha bizonyos rendszersajátosságokkal tisztában vagyunk. Ebben a cikkben egy olyan esetet mutatunk be, ahol a lemeztöredezettség-mentesítés (defregmentáció) fokozta egy rendszerlefagyásból eredő hiba hatását.
Miért töredezett a winchester?

Mi az a lemeztöredezettség? Ez a kifejezés nem a hardver földrengés utáni állapotának szabványosított minősítésére utal. Olyan jelenség megnevezésére szolgál, amely a háttértároló adatfelírási struktúrájának a sajátja.

A winchestereken a könnyebb adatkezelés miatt az adatokat kis "rekeszekben" tárolja el a rendszer, melyek mérete többnyire jóval kisebb a fájlok méreténél. Ha ez így van, akkor egy-egy fájl akár több ezer ilyen kis "rekeszben" tárolódik. Első felírásnál nincs is semmi gond, hiszen folyamatosan töltik fel az állományok a rendelkezésre álló helyet. A gond akkor keletkezik, amikor az egyik fájl mérete megváltozik, vagy kitörölve azt, mást írunk a helyére. Ha az aktuális részre hosszabb fájlt kellene írni, mint amekkora a szabad hely, akkor oda csak annyit lehet tenni, amekkora elfér, a maradékot pedig csak egy máshol, újabb szabad rekeszekben tudjuk elhelyezni. A sok adatmódosítás, törlés, újraírás, stb. után jellemzővé válik, hogy egy-egy állomány nem egy helyen tárolódik, hanem az adattároló egészén szétszórva apró adatmorzsákból tevődik össze. Ez nagyban lelassítja a hozzáférést, hiszen a rendszernek úgy kell "összekeresnie" az egymáshoz tartozó adatdarabkákat.

Az adattöredezettség-mentesítés során a megfelelő segédprogram az összetartozó fájlrészecskéket egy helyre másolja, lehetővé téve a gyorsabb olvasást és a winchester jobb helykihasználását.

Ez a művelet tehát gyökeresen "felforgatja" a háttértároló eredeti tárolási rendjét. Az esetek többségében ez kívánatos, néhány esetben azonban fokozhatja egy meglévő hiba hatását.

Mi történt a konkrét esetben?

Az alábbi esetleírás egy hibafelvételi lapról származik:

"6. Hibajelenség leírása; Mi történt a hiba fellépése előtt?

Az egyik mappáról egy parancsikont szerettem volna létrehozni az asztalon, de eközben lefagyott a gép, a mappa pedig a lomtárba került. Az újraindítás után a lemeztöredezettség mentesítés lefutott a c: és lehet hogy a d: meghajtón is (nem emlékszem). Ezt követően a mappa és alkönyvtárai már nem látszottak.

7. Mi történt a hiba fellépése után? Volt-e valamilyen adatmentési próbálkozás?

Néhány napig még dolgoztam a számítógéppel, ezt követően egy szakember megpróbálta visszaállítani a mappákat 3 féle fájlvisszaállító programmal, ezek ugyan látták a kívánt mappát és néhány alkönyvtárát, de visszaállítani semmit sem tudtak."

Az esetről a következőket állapította meg az adatmentő kollégák által elkészített szakvélemény:

"A vizsgálatra beküldött eszköz funkcionálisan jól működik. A felület vizsgálatakor fizikai meghibásodás nem mutatható ki. A két partíció (FAT16, FAT32) épnek tűnik. A keresett mappák legtöbbje fellelhető, tartalmuk elérhető. Az adatmentés megkísérelhető, de valószínűleg nem lesz teljes, mivel a lefagyás utáni műveletek miatt az adatok egy része felülíródhatott."

Tanulság(ok)

Az eset leírásában két fontos dolog szerepelt. Az egyik a winchester lemeztöredezettség-mentesítése, a másik, pedig a rendszer további használata. Mindkét eset könnyen eredményezheti az "elveszett" területek felülírását és így az adatok végérvényes elvesztését.

A bevezetésből már láthattuk, hogy a lemeztöredezettség-mentesítés, ha kell, átírja a lemez teljes tartalmát, ide-oda pakolgatja az adattöredékeket. Ha ezt egy olyan hiba bekövetkezése után tesszük meg, amikor valamilyen adat már "elveszett", a rendszerben nem rendelkezik adminisztrációval, azaz üres területnek minősül, akkor a töredezettség-mentesítés csak azokat az adatokat helyezgeti át, amelyeket "lát". A számára céllal nem rendelkező fájldarabkákat egyszerűen felülírja. Amikor tehát bizonyos részek "elvesztek", az adatok ide-oda írogatása óhatatlanul felülírhat olyan területeket is, amelyek eredeti adattartalma különben még megmenthető lenne.

A cikkben említett konkrét esetnél az volt a nagy szerencséje a tulajdonosnak, hogy nem sokkal a probléma jelentkezése előtt is lefutott a töredezettség-mentesítő program. Így a hibajelenség jelentkezése utáni futásnál viszonylag kevés volt a költöztetendő adatrészlet...

A másik tanulság, amiről már nagyon sokat írtunk, a munka folytatása az adatvesztés, törlés után. Itt ugyanaz a helyzet, azaz a rendszer számára az "elveszett" vagy törölt állományok már nem léteznek, az adminisztráció az őket fizikailag tároló helyeket a merevlemezen úgy tekinti, mintha üres terület lenne, ahol tetszés szerint tárolhat állományokat. Ha tehát a munka folytatásakor a lemezre mentünk valamit, lehet, hogy éppen egy ilyen részt fog választani a rendszerünk a tárolásra, és felülírja az új információval az ott levő régit. A felülírt adatok menthetőségéről szólva pedig talán elég annyit mondani, hogy a winchester adatainak tényleges, fizikai kitörlése ugyanígy, az adatok felülírásával történik, amint azt a KÜRT ilyen feladatokra készített speciális programja is teszi.