Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Stílusgyakorlatok Wordben

2003.05.05. 09:12
A Word a szövegformázást alapértelmezés szerint úgynevezett stílusok segítségével valósítja meg, bár lehetőséget biztosít ezek módosítására is. Sajnos sokan nem ismerik a stíluskezelés módját, előnyeit. Segítségükkel a begépelt szöveg külalakját kívánságaink szerint egyszerű módon alakíthatjuk.
Ha mindenki a beépített stílusokkal dolgozik, akkor könnyedén átvehetünk másoktól dokumentumrészeket, hiszen azok automatikusan fel fogják venni a mi dokumentumuk kinézetét. A stílusok az egymástól távollevő szövegrészek egyidejű formázását teszik lehetővé.

A stílus bekezdés- és karakterformázási műveletek gyűjteménye. Tartalmazza mindazokat a formátum-beállításokat, amelyeket a szöveg egyes részeire alkalmazni szeretnénk A stílusok valójában előre definiált formátum-kombinációkat jelentenek, melyeket önálló névvel azonosíthatunk.

Mire jók a stílusok?

Stílusok használatával rengeteg időt takaríthatunk meg.

Hosszú dokumentumot hagyományosan formázni rendkívül időigényes feladat lenne, mivel minden egyes beállítást és formázási műveletet egyenként kellene elvégezni. Miután elkészítettünk egy stílust, alkalmazásakor csupán egyetlen lépésben a beállított összes formátum érvényre jut a kijelölt szövegrészben.

Egységes megjelenést adnak a dokumentumnak. Ha egy szöveg azonos jellegű részeihez azonos formátumot rendelünk, a dokumentum képe áttekinthetőbb lesz. Elkerüljük azt a hibát, hogy az egyenként végrehajtott műveletek hatására a külső megjelenés nem lesz egységes.

A formázást rugalmassá teszi, ha utólag változtatni kívánunk egyes szövegrészek megjelenésén, stílusukat egyszerűen átdefiniálhatjuk. A változtatás azonnal megjelenik valamennyi szövegrészen, amelyre az adott stílust alkalmaztuk. Ez különösen hosszú dokumentumok esetében jelent előnyt.

Nemcsak szövegszerkesztési feladatokhoz nyújtanak segítséget: a Word a stílusok segítségével képes elvégezni néhány automatikus műveletet. Ha egy hosszú dokumentum címsorait meghatározott stílusok segítségével formáztuk, tartalomjegyzékét a program automatikusan készíti el. A dokumentum felépítésének megjelenítése vagy átrendezése sem okoz gondot. Stílusokhoz sorszámot is rendelhetünk, amelyeket a Word automatikusan illeszt be, és aktualizál.

Stílusok csoportosítása

A Wordben kétféle stílust definiálhatunk: bekezdésstílust és betűstílust.

A bekezdésstílus az összes olyan a formázási parancsot tartalmazza, amelyeket egy bekezdésre alkalmazhatunk. Ezek a következők lehetnek:

  • betűtípus
  • betűméret
  • bekezdésmargók értékei
  • igazítás
  • tabulátorpozíciók
  • sorok és bekezdések közötti távolság értéke
  • szegélyezés, árnyékolás módja
  • és néhány speciális beállítás.

A bekezdésstílus mindig egy egész bekezdésre hat. A betűstílus csak a kijelölt karakterekre érvényes. Csak betűformátum-kombinációkat és nyelvi beállítást tartalmazhat.

Most, hogy fő vonalakban megismertük a stílusok fő jellemzőit és csoportosítását, érdemes kipróbálni használatukat. Erre teszünk kísérletet a sorozat következő részében.