Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Linux térnyerése

2002.02.06. 14:07
Érdekes pályát futott be mostanság a Linux. A néhány éve még csak kevés fanatikus által használt operációs rendszer egyre másra erősíti pozícióit az informatikai piacon. Hazai viszonylatban is érdekes a fejlődési útja, hiszen kezd jelentőssé válni felhasználói tábora. Több kisebb cégnél lehet alapvető irodai feladatkörökben találkozni vele. A Linux piaci pozícióinak erősödését a KÜRT Rt. is tapasztalja a maga speciális szemszögéből, hiszen egyre több olyan merevlemez érkezik hozzánk adatmentésre, amelyik Linux rendszert tartalmaz.
A különféle gyártó és felhasználócégek egyre-másra jelentik be bizonyos mértékű elköteleződésüket a Linux mellett. Ehhez igen fontos lépést jelentett 2000-ben az Intel, az IBM, a HP és a NEC által a nagyteljesítményű szervereken való elterjesztését elősegítendő az OSDL (Open Source Development Lab) tanácsadó testület létrehozása, melyben olyan cégek is helyet kaptak, mint például a saját disztribúcióikról és linuxos alkalmazásairól ismert Red Hat, a SuSE, a Caldera vagy a Turbolinux.

A Linuxworld kiállításon most újabb előretörésről számolhat be a kis pingvin és családja. Az OSDL bejelentése szerint, a szervezethez öt új vállalat, az Alcatel, a Cisco Systems, a MontaVista Software, a Nokia és a Toshiba csatlakozott. A teljes taglétszám így most 22-re bővült.

Az új tagok elsősorban a Linux szerverek telekommunikációs piacon való felhasználási módját kívánják meghatározni. Ebbéli törekvésük meglehetősen jól illeszkedik a HP - kifejezetten a telekommunikációs cégek igényeinek megfelelő - szélsőséges környezeti viszonyok között használható hardver- és szoftverfejlesztéseivel.

A Linux tehát egyre inkább részévé válik a hétköznapoknak az otthoni számítógépektől a csúcsszerverekig. Nyilvános kódja széles körben hozzáférhető.

A biztonságtechnikai szakértőket régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy adatbiztonsági szempontból ez mennyiben előny és mennyiben hátrány. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a gyártó által szándékosan beépített kockázati forrásokat (hátsó kapuk, stb.) mindenképpen csökkenti a kód hozzáférhetősége. Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a támadhatóság szempontjából előny-e vagy hátrány ez a nyíltság.

Sokan úgy tekintenek erre az operációs rendszerre, mint a Windows egy biztonságosabb alternatívájára. Érvelésüket elsősorban arra alapozzák, hogy számszerűen kevesebb támadás éri a linuxos gépeket, mint a Microsoft termékeit. Ez a gondolatmenet azonban jelenleg csak a levelezőszerverek esetén állja meg a helyét, mert a többi területen jóval kevesebb számítógépen üzemel Linux operációs rendszer. Ebből pedig két dolog is következik:

1. Kevesebben értenek hozzá olyan szinten, hogy támadni is tudják.

2. Nem gazdaságos ezeket a rendszereket támadni, mert azonos befektetéssel Microsoft alapon sokkal több gépet lehet megcélozni.

A Linux további térnyerésével valószínűleg ez a helyzet is gyökeresen meg fog változni. Egyes elemzők azt állítják, hogy ez az operációs rendszer 2006-ra darabszám, és felhasználói kör tekintetében is összemérhetővé válik a Windows-al. Többen azt is hozzáteszik, hogy ez csak akkor valósul meg, ha a Microsoft elleni per az óriáscégre nézve kedvezőtlen fordulatot hoz.

Akármit is hoz a jövő, úgy tűnik, a Linux egyre fontosabb szereplőjévé válik az informatikai iparnak. Érdemes megfigyelni, hogy az utóbbi időkben mennyire megnőtt a vele kapcsolatos biztonsági híradások száma és terjedelme. Érdeklődve várjuk a fejleményeket.