Vilhelmina
10 °C
21 °C

A Linux térnyerése

2002.02.06. 14:07
Érdekes pályát futott be mostanság a Linux. A néhány éve még csak kevés fanatikus által használt operációs rendszer egyre másra erősíti pozícióit az informatikai piacon. Hazai viszonylatban is érdekes a fejlődési útja, hiszen kezd jelentőssé válni felhasználói tábora. Több kisebb cégnél lehet alapvető irodai feladatkörökben találkozni vele. A Linux piaci pozícióinak erősödését a KÜRT Rt. is tapasztalja a maga speciális szemszögéből, hiszen egyre több olyan merevlemez érkezik hozzánk adatmentésre, amelyik Linux rendszert tartalmaz.
A különféle gyártó és felhasználócégek egyre-másra jelentik be bizonyos mértékű elköteleződésüket a Linux mellett. Ehhez igen fontos lépést jelentett 2000-ben az Intel, az IBM, a HP és a NEC által a nagyteljesítményű szervereken való elterjesztését elősegítendő az OSDL (Open Source Development Lab) tanácsadó testület létrehozása, melyben olyan cégek is helyet kaptak, mint például a saját disztribúcióikról és linuxos alkalmazásairól ismert Red Hat, a SuSE, a Caldera vagy a Turbolinux.

A Linuxworld kiállításon most újabb előretörésről számolhat be a kis pingvin és családja. Az OSDL bejelentése szerint, a szervezethez öt új vállalat, az Alcatel, a Cisco Systems, a MontaVista Software, a Nokia és a Toshiba csatlakozott. A teljes taglétszám így most 22-re bővült.

Az új tagok elsősorban a Linux szerverek telekommunikációs piacon való felhasználási módját kívánják meghatározni. Ebbéli törekvésük meglehetősen jól illeszkedik a HP - kifejezetten a telekommunikációs cégek igényeinek megfelelő - szélsőséges környezeti viszonyok között használható hardver- és szoftverfejlesztéseivel.

A Linux tehát egyre inkább részévé válik a hétköznapoknak az otthoni számítógépektől a csúcsszerverekig. Nyilvános kódja széles körben hozzáférhető.

A biztonságtechnikai szakértőket régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy adatbiztonsági szempontból ez mennyiben előny és mennyiben hátrány. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a gyártó által szándékosan beépített kockázati forrásokat (hátsó kapuk, stb.) mindenképpen csökkenti a kód hozzáférhetősége. Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a támadhatóság szempontjából előny-e vagy hátrány ez a nyíltság.

Sokan úgy tekintenek erre az operációs rendszerre, mint a Windows egy biztonságosabb alternatívájára. Érvelésüket elsősorban arra alapozzák, hogy számszerűen kevesebb támadás éri a linuxos gépeket, mint a Microsoft termékeit. Ez a gondolatmenet azonban jelenleg csak a levelezőszerverek esetén állja meg a helyét, mert a többi területen jóval kevesebb számítógépen üzemel Linux operációs rendszer. Ebből pedig két dolog is következik:

1. Kevesebben értenek hozzá olyan szinten, hogy támadni is tudják.

2. Nem gazdaságos ezeket a rendszereket támadni, mert azonos befektetéssel Microsoft alapon sokkal több gépet lehet megcélozni.

A Linux további térnyerésével valószínűleg ez a helyzet is gyökeresen meg fog változni. Egyes elemzők azt állítják, hogy ez az operációs rendszer 2006-ra darabszám, és felhasználói kör tekintetében is összemérhetővé válik a Windows-al. Többen azt is hozzáteszik, hogy ez csak akkor valósul meg, ha a Microsoft elleni per az óriáscégre nézve kedvezőtlen fordulatot hoz.

Akármit is hoz a jövő, úgy tűnik, a Linux egyre fontosabb szereplőjévé válik az informatikai iparnak. Érdemes megfigyelni, hogy az utóbbi időkben mennyire megnőtt a vele kapcsolatos biztonsági híradások száma és terjedelme. Érdeklődve várjuk a fejleményeket.