Viola
-5 °C
-2 °C

Biztonságos elnöki oldalak Oroszországban

2002.06.25. 15:39
A Szovjetunió bukása után Oroszország jelentősége csökkent ugyan a világpolitikában, hatalmi súlya azonban így is jelentős maradt. A csecsenföldi harcok, az orosz érdekszférának tekintett területek ellenállása, és a belső politikai helyzet miatt a jövőben is a figyelem homlokterében marad ez a térség.
Vlagyimir Putyin elnök az informatika korának megfelelően a weben is meg kívánt jelenni. Olyan hely létrehozását tervezte, ahol első kézből olvashatók el a beszédei, az új törvények, sőt a kíváncsiak még a magánéletének egy-egy mozzanatába is betekintést nyerhetnek (születésnapi események, kutyasétáltatás, stb.).

Ilyen jelentős személyiségek esetében persze szóba sem jöhetnek holmi barkácsmegoldások, tendert írtak ki egy biztonságos lap elkészítésére. Az eredményhirdetésre tavaly júniusban került sor.

A nyertes egy bizonyos AYAXI nevű cég, amely körülbelül tíz hónap alatt készült el a munkával. Az orosz informatikusok a világ élvonalába tartoznak. Úgy tűnik, most sem hazudtolták meg magukat.

A Kreml szóvivője szerint "a megnyitása óta eltelt rövid idő óta majdnem 500.000 ember látogatta meg a lapot, 96 esetben támadták meg, de egy esetben sem jártak sikerrel."

A "Federal Agency for Government Communications and Information" háromhavi tesztelés alatt sem talált "fogást" rajta.

Jelen pillanatig úgy tűnik nagyon biztonságosak az oldalak.

Az elnök lapja iránt a hackerek felől tapasztalható nagy "érdeklődés" valószínűleg az ország nagyhatalmi múltjának, illetve csecsenföldi szereplésének köszönhető. Az orosz elnök, illetve internetes portálja a jelenlegi hatalom egyféle szimbólumának számít sokak szemében. "Ha sikerülne a lapot megtámadni, akkor az egyszersmind a jelenlegi rendszer sebezhetőségét is jelentené", mutatnak rá Kreml-beli elemzők.

A weblap védelmét, már csak presztizs okokból is kiemelt jelentőségűnek tekintik. Ismerve az orosz informatikusok felkészültségét, nehéz dolga lehet a hackereknek. Feltörhetetlen lap persze nincsen. Ha egy weboldalról ilyet terjesztenek, olyanok figyelmét is felkelti, akik nem érdeklődnek az orosz politika iránt.

Technikai szempontból úgy tűnik, hogy elviekben máris sebezhető lehet a rendszer, hiszen Apache webszerver működik a belsejében, annak biztonsági hiányosságait pedig éppen a napokban tették közzé. Sőt! A bejelentést követő két nap alatt már el is készült az első ezt kiaknázó féreg, melyet azóta közzé is tettek az Internet hacker oldalain.

Ugyan a példa gyanánt elkészült programocska egyelőre csak OpenBSD-n futó rendszereket tud támadni, de könnyen átalakítható más operációs rendszeren futó webszerverek megtámadására is. E hiba kiaknázásával a támadó képes átvenni a szerver irányítását. A hibát az Internet Security Systems tette közzé, a fejlesztők pedig megerősítették.

Az elnök lapját karbantartó AYAXI vélhetően még időben felkészül a védekezésre, hogy fenntarthassa eddig megszerzett hírnevét, és "zászlaját" ne ragadják el a hackerek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!