Nagyobb biztonság az Outlook használata során III.

2002.02.18. 20:42
A cikksorozat előző két részében a személyes mappafájlok használatával ismerkedtünk meg. Ha ezeket a fájlokat olyan helyen tároljuk, ahonnan mások is hozzájuk férhetnek, a jelszavak segítségével így is lehetővé tehetjük a differenciált adatmegosztást. Ez a módszer azonban körülményes, hiszen a megosztásra szánt adatokat mindig be kell másolni egy mások által is elérhető mappafájlba, nem is beszélve az egyidejű használatból eredő lehetséges bonyodalmakról. Mostani cikkünkben az Exchange szervert használók számára kínálunk egy lehetséges megoldást az adatok kényelmesebb megosztására.
Adatmegosztás másokkal

Az egy hálózatban dolgozó felhasználók az Exchange szerveren keresztül anélkül is hozzáférhetővé tehetik adataikat mások számára, hogy jelszavaikat részükre át kellene adniuk.

Ezeket a jogokat az Outlookban az Eszközök menü Beállítások ablakának Meghatalmazottak fülén adhatjuk meg.

Miután a meghatalmazott személyeket a Hozzáadás gomb segítségével kiválasztottuk, minden mappatípusunkhoz szerepköröket adhatunk meg.

Jogkörök
Nincs hozzáférési joga
Megtekintő (olvasási jog)
Szerző (olvasási és létrehozási jog)
Szerkesztő (olvasási, létrehozási, és módosítási jog)

A felhasználók a kapott szerepkörnek megfelelően férhetnek hozzá az őket meghatalmazó személy mappáihoz.

Más felhasználó mappájának megnyitása

Ha kaptunk valamilyen jogosultságot a mappatulajdonostól, az illető mappája megnyitásához kattintsunk a Fájl menü Megnyitás menüpontjának Más felhasználó mappája funkciójára!

A megjelenő párbeszédablak Név mezőjébe írjuk be, vagy a Név gombra kattintva válasszuk ki a felhasználó nevét. Ennek megtörténte után a Mappa legördülő mezőjéből válasszuk ki a megnyitni kívánt mappa nevét.

A művelet eredményeként külön ablakban láthatjuk a választott felhasználó személyes mappájának tartalmát. Az így megjelenő mappában a kapott jogosultságoknak megfelelően dolgozhatunk.

Más felhasználó postaládájának felvétele saját mappalistánkra

Abban az esetben, ha egy másik felhasználó mappáit gyakran használjuk, célszerű a meghatalmazó Postaláda mappáját felvenni saját mappalistánkra.

Más felhasználó Postaládáját az Eszközök menü Szolgáltatások parancsával vehetjük fel mappalistánkra.

A megjelenő párbeszédablak Szolgáltatások fülén található Profil információszolgáltatásai listából jelöljük ki az Microsoft Exchange Servert, majd nyomjuk le a Tulajdonságok gombot.

Az ekkor megjelenő Microsoft Exchange Server ablakban válasszuk ki a Speciális fület.

Üssünk a Hozzáadás gombra, és adjuk meg a meghatalmazó nevét.

Nyomjuk le az Ok-t, és zárjuk be az ablakot, majd indítsuk újra a programot! A fenti műveletsor hatására megjelenik a másik felhasználó postaládája mappaszerkezetünkben.

Írás más nevében

Ha más nevében szeretnénk levelet írni (titkárnő a főnöke nevében), és rendelkezünk a megfelelő meghatalmazással, a levél írásakor kapcsoljuk be a Nézet menüben a Feladó mezőt! Ebben a mezőben kell feltüntetnünk meghatalmazónk nevét.

A címzett a listájában meghatalmazónkat látja, a levél kibontásakor pedig megtudja, hogy mi írtuk azt, meghatalmazónk jóvoltából.

A cikksorozat következő részében az üzenetek nyomonkövetésével, ellenőrzésével foglalkozunk.  • Tippek
  • Hírek