Árpád
-2 °C
3 °C

Nagyobb biztonság az Outlook használata során I.

2002.02.11. 17:45
A korábbi cikkekben igen sokszor esett szó az Outlook különféle biztonsági hiányosságairól, arról, hogy folyamatosan illik figyelemmel kísérni a frissítések megjelenését, és lehetőség szerint telepíteni is azokat. Ebben a cikksorozatban, a program biztonságosabb használatát lehetővé tevő szolgáltatásokról lesz szó.
Méretkorlát, és annak figyelése

Ha Exchange szerveren keresztül használjuk a programot, fontos tudni, hogy többnyire meghatározott méretű postafiókot biztosítanak számunkra a rendszergazdák. Ha ez betelik, sem nem küldhetünk, sem nem fogadhatunk új leveleket, hogy a többi szolgáltatásról ne is beszéljünk.

Leghamarabb a levelezési mappák szoktak betelni. Érdemes tehát egyrészt a levelezési mappák, másrészt a bennük tárolt elemek méretét figyelni.

Egy mappa méretét úgy tudjuk lekérdezni, hogy ráállunk a mappa nevére, és lenyomjuk az egér jobb oldali gombját. A megjelelő listából válasszuk ki az Adatlap elemet. Az Általános fülön megtalálható a Mappa mérete gomb. Ennek lenyomásával tudhatjuk meg mappánk, illetve almappáinak méretét.

Ha ez a méret túlságosan közelít a rendszergazda által megadotthoz, valamilyen módon meg kell szabadulnunk a felesleges adatoktól.

Annak eldöntéséhez, hogy mely levelek foglalják el a legtöbb helyet, érdemes megjeleníteni az egyes elemek méretét.

A méret bekapcsolása a Mezőválasztó megjelenítése után lehetséges. Ez a legegyszerűbben úgy érhető el, hogy a lista valamely mezőnevén lenyomjuk az egér jobb oldali gombját, és onnan választjuk ki.

A Mezőválasztó mezői közül ki kell választani a Méret elemet, és oda kell húzni a mező nevek közé, ahol látni szeretnénk.

A méret feltüntetésével megtudhatjuk, hogy melyek azok az elemek, melyek a legnagyobb helyet foglalják, melyek törlésével érhetjük el a legnagyobb eredményt.

Figyelem!

A Delete billentyűvel való törlés a leveleknek csak a Törölt elemek mappába való áthelyezését jelenti, nem csökkenti a szerveren való helyfoglalást. Az ilyen leveleket vagy onnan is törölni kell, vagy eleve a Shift+Delete billentyűkombinációt kell választani a végleges törléshez. Ez utóbbi használata azonban igen nagy körültekintést igényel, hiszen a hibás kijelölésből eredő téves törlés a későbbiek során már nem korrigálható.

Az esetek túlnyomó többségében a leveleink zömére később is szükségünk van. Törlés helyett érdemes a leveleinket olyan helyre másolni, ahonnan szükség esetén bármikor hozzáférhetünk tartalmukhoz. Ennek egyik módja a személyes mappafájlok használata. Cikkünk következő részében erről lesz szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?