Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nagyobb biztonság az Outlook használata során I.

2002.02.11. 17:45
A korábbi cikkekben igen sokszor esett szó az Outlook különféle biztonsági hiányosságairól, arról, hogy folyamatosan illik figyelemmel kísérni a frissítések megjelenését, és lehetőség szerint telepíteni is azokat. Ebben a cikksorozatban, a program biztonságosabb használatát lehetővé tevő szolgáltatásokról lesz szó.
Méretkorlát, és annak figyelése

Ha Exchange szerveren keresztül használjuk a programot, fontos tudni, hogy többnyire meghatározott méretű postafiókot biztosítanak számunkra a rendszergazdák. Ha ez betelik, sem nem küldhetünk, sem nem fogadhatunk új leveleket, hogy a többi szolgáltatásról ne is beszéljünk.

Leghamarabb a levelezési mappák szoktak betelni. Érdemes tehát egyrészt a levelezési mappák, másrészt a bennük tárolt elemek méretét figyelni.

Egy mappa méretét úgy tudjuk lekérdezni, hogy ráállunk a mappa nevére, és lenyomjuk az egér jobb oldali gombját. A megjelelő listából válasszuk ki az Adatlap elemet. Az Általános fülön megtalálható a Mappa mérete gomb. Ennek lenyomásával tudhatjuk meg mappánk, illetve almappáinak méretét.

Ha ez a méret túlságosan közelít a rendszergazda által megadotthoz, valamilyen módon meg kell szabadulnunk a felesleges adatoktól.

Annak eldöntéséhez, hogy mely levelek foglalják el a legtöbb helyet, érdemes megjeleníteni az egyes elemek méretét.

A méret bekapcsolása a Mezőválasztó megjelenítése után lehetséges. Ez a legegyszerűbben úgy érhető el, hogy a lista valamely mezőnevén lenyomjuk az egér jobb oldali gombját, és onnan választjuk ki.

A Mezőválasztó mezői közül ki kell választani a Méret elemet, és oda kell húzni a mező nevek közé, ahol látni szeretnénk.

A méret feltüntetésével megtudhatjuk, hogy melyek azok az elemek, melyek a legnagyobb helyet foglalják, melyek törlésével érhetjük el a legnagyobb eredményt.

Figyelem!

A Delete billentyűvel való törlés a leveleknek csak a Törölt elemek mappába való áthelyezését jelenti, nem csökkenti a szerveren való helyfoglalást. Az ilyen leveleket vagy onnan is törölni kell, vagy eleve a Shift+Delete billentyűkombinációt kell választani a végleges törléshez. Ez utóbbi használata azonban igen nagy körültekintést igényel, hiszen a hibás kijelölésből eredő téves törlés a későbbiek során már nem korrigálható.

Az esetek túlnyomó többségében a leveleink zömére később is szükségünk van. Törlés helyett érdemes a leveleinket olyan helyre másolni, ahonnan szükség esetén bármikor hozzáférhetünk tartalmukhoz. Ennek egyik módja a személyes mappafájlok használata. Cikkünk következő részében erről lesz szó.