Valér
-2 °C
0 °C

Rejtett üzenetküldés Outlook segítségével

2002.03.27. 14:42
Az Outlook igen sok szolgáltatással rendelkezik. Talán ez az egyik oka sebezhetőségének is. Két cikkből álló sorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy hogyan lehet avatatlan szemek számára nem látható üzenetet küldeni a program segítségével.
Természetesen a módszer nem kijátszhatatlan, de tekintve, hogy kevesen ismerik, sok esetben jól jöhet a számunkra.

A bemutatásra kerülő példa közvetlen internetes kapcsolattal, 2000-es magyar Outlookban készült, ennek ellenére a neveket leszámítva a módszer más környezetben sem tér el túlságosan az itt bemutatottól.

A módszer lényege

Az üzenetrejtés lényege az, hogy egy általunk létrehozott űrlapon belül új mezőt veszünk fel, és abba írjuk be az elrejteni szánt információt. Az űrlapot úgy kell beállítani, hogy olvasási módban ne jelenjen meg a mező. A címzettel előzetesen meg kell állapodni az elrejtett mező nevében, melyet neki is létre kell hoznia. Ha kíváncsi a rejtett mező tartalmára, akkor a mezőválasztóval fel tudja tenni a listájára. Ha nem, elrejtheti, vagy az avatatlan szemek elől törölheti is azt.

Ebben a cikkben most azt mutatjuk be, hogy mit kell tennie a küldőnek a rejtett üzenetek küldésének előkészítésére.

A levelet küldő teendői a küldés előkészítésére

A levelet küldő elsőként létre kell, hogy hozza az űrlapot. Ezt az Eszközök menü Űrlapok almenüjéből, az Űrlap tervezése funkcióval érheti el.

A megjelenő ablakból ki kell választani az Üzenet elemet, és meg kell nyitni a Megnyitás gombbal.

A művelet hatására a levél űrlap küldési módjának szerkesztési változatát láthatjuk. A küldési (írási) és a fogadási (olvasási) űrlapnézet között az Űrlap menü segítségével válthatunk, mert alapértelmezés szerint be van kapcsolva a Külön lap az olvasáshoz opció.

Nekünk az írási adatlapot kell úgy módosítanunk, hogy a tárgy rovat alá beférjen a saját, rejtett üzenetünk.

Most, hogy elkészítettük a helyet, létre kell hoznunk a rejtett mezőt. Ezt a mezőválasztó Új mező gombjával érhetjük el.

A mezőt létrehozása után rá kell húzni az űrlap megfelelő helyére.

A szükséges igazításokat követően lépjünk a Tulajdonságok lapra, és kapcsoljuk be az Űrlapdefiníció küldése az elemmel opciót!

Az így elkészített űrlapot az Űrlap közzététele gombbal akár el is menthetjük.

A gomb lenyomása után el kell döntenünk, hogy hova kerüljön az űrlapunk. Az egyszerűség kedvéért válasszuk a Személyes űrlapkönyvtár mappát!

A közzététel után bátran be lehet zárni az űrlapmintát, semmit sem kell elmenteni. Az űrlap elkészült, most már bátran írhatunk rejtett tartalmú leveleket.

A rejtett információk küldéséről és fogadásáról a cikk következő részében olvashatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!