Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az Outlook és a kártékony programok

2001.12.11. 19:12
Sok jel mutat arra, hogy a kártékony programok 2001-es összesített listájában, a kétes értékű első helyet a Nimda nevű féreg foglalhatja el. Elsőségének nyilvánvalóan egyik fő oka az lehet, hogy a felhasználó beavatkozása nélkül is képes fertőzni.
A különböző cégek kimutatásait vizsgálva a képzeletbeli lista második helyét úgy tűnik a Sircam foglalja el. Ez utóbbival való fertőződéshez már szükség van a felhasználó aktív közreműködésére is (ki kell nyitni a küldeményt). Veszélyessége elsősorban abban áll, hogy tetszőleges, akár bizalmas dokumentumokat is szétküldözgethetett a címlistában szereplő e-mail címekre.

Annak ellenére, hogy korábban a szakértők többsége úgy vélte, hogy a Code Red lesz az év vírusa, mostanra úgy tűnik, hogy fel sem kerülne a tízes listára. Ezzel szemben az 1999-ben megjelent Kakworm még mindig jelöltetheti magát a tízek klubjába.

Az elemzők nagy jövőt jósolnak a mostanában megjelent Badtrans nevű szörnyszülöttnek, és általában az e-mail vírusoknak, férgeknek. A dinamikus növekedés oka elsősorban az állandó Internet-kapcsolatot biztosító megoldások előretörésében, valamint az olyan sokrétű levelező programok használatában keresendő, mint a Microsoft Outlook.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy az Outlook gyengéit megszüntető megoldások jó része már több mint egy éve rendelkezésre áll, sokan nem is tudnak róla. A javítócsomag letiltja az programhoz, illetve a címjegyzékhez való illetéktelen hozzáférést, blokkolja az olvasási visszaigazolásokat és a számára gyanús csatolt állományok továbbítását.

Az Outlook-ot biztonságosabbá tevő ingyenesen letölthető frissítés - SR (Service Release), illetve ESU (E-mail Security Update) - a 2000 júniusi elkészülte óta nem kapott különösebb nyilvánosságot. A felhasználóknak csupán alig több mint egy százaléka használja a javítást, annak ellenére, hogy az Outlook minden ma használatos verziójához megjelent. Ez alól talán csak az XP használók jelentnek kivételt, hiszen operációs rendszerük automatikusan letöltheti a frissítéseket.

A javítócsomag használatának általánossá válását akadályozza az a tény is, hogy a telepítéshez szükség van a Microsoft Office telepítő CD-jére, ez pedig nem esik a felhasználók többségének keze ügyébe. A telepítés a Windows Installer miatt az Office CD-vel is nehézkes, bár ez utóbbi javítócsomagja szintén elérhető az interneten keresztül.

Az Outlook javítókészletnek sajnos van még egy fontos szépséghibája, nevezetesen az, hogy használatával sérülhet az Outlook és néhány kapcsolódó alkalmazás funkcionalitása.