Lehel
17 °C
27 °C

PDF dokumentumok és az IBM

2003.08.11. 15:35
Az Adobe igen korai időktől foglalkozik olyan elektronikus dokumentumszabványok kidolgozásával, amelyek úgy teszik lehetővé a dokumentumok tökéletes minőségben való továbbadását és kinyomtatását, hogy közben megnehezítse a bennük tárolt információk egyszerű átmásolását más dokumentumokba.

Véd a másolás ellen

A PDF formátum mára már teljesen közismert és egyúttal elismert szabvány is lett. Acrobat Reader nélkül nem mondható teljesnek szinte egyetlen gép telepítése sem.

Bárki, aki dokumentumokat állít elő, és nem szeretné, hogy annak tartalmát más könnyedén átalakíthassa saját dokumentumává, többnyire ezt a technológiát használja fel erre. A főiskolák, egyetemek jó része már a jegyzeteket, hallgatói segédleteket is ilyen formában teszi közzé. A cégek közötti hivatalos kapcsolatokban is egyre komolyabb szerepet tölt be ez a formátum. Egy részletesebb árajánlat és a hozzá tartozó dokumentáció átadása szinte elképzelhetetlen lenne más fájlformátumban.

Biztonsági kérdések

Igen ám, de az idő múlásával egyre inkább az is szemponttá vált, hogy az ilyen módon tárolt fájlok tartalmához csak azok férjenek hozzá, akiknek ehhez megfelelő joguk van. A feladatra persze ott vannak a hagyományos jogosultságkezelési eszközök is, de mit lehet tenni akkor, ha betörnek a rendszerünkbe, és kimásolják az anyagot? Más megközelítésben pedig fontos lehet, hogy az adott irat vajon hiteles-e?

Hogy kerül az IBM az asztalra?

A PDF formátumban tárolt dokumentumok egy nemrég alkalmazott újítás révén már támogatják a digitális aláírás révén történő hitelesítést. Ennek a továbbfejlesztésére és egyéb hosszútávú üzleti célok érdekében az IBM és az Adobe olyan megállapodást kötött, melynek eredményeként az Acrobattal készített dokumentumok biztonsága tovább fokozható.

A közös fejlesztések alapját az adja, hogy a kék óriás újabb számítógépei, úgy az asztali, mint a mobil változatok, fel vannak szerelve egy biztonsági chippel, mely úgynevezett beágyazott biztonsági alrendszert (embedded security subsystem) képez a gépeken belül.

Ennek az alrendszernek azt a képességét használják fel a megállapodás értelmében a dokumentumok védelmére, hogy digitális aláírási adatokat tud tárolni. Ez a funkció a háttértárolókra mentett változatokhoz képest nagyobb fokú biztonságot jelent, hiszen ha be is törnek a rendszerbe, már az információt sem találják meg a merevlemezen.

Egyetlen - mondhatni szokásos - szépséghibája csupán a megoldásnak, hogy ez a chip tudomásunk szerint egyetlen más gyártó gépeibe sem kerül beépítésre, ha pedig mégis, akkor sem valószínű, hogy rövid időn belül általánossá válna. Mint annyi más esetben, ezúttal is a széleskörű szabvánnyá válás a kulcskérdés.