Valér
-2 °C
0 °C

A RAID technológia alapjai

2002.05.07. 11:27
Korábbi cikkeinkben már többször szerepelt a RAID, mint az adatbiztonságot fokozó egyik lehetőség. Most kezdődő cikksorozatunkban a RAID-el kapcsolatos fogalmakat igyekezzük körüljárni.
Elsőként tekintsük át a RAID fogalmát, a kifejlesztéséhez vezető okokat, illetve a vele kapcsolatos elvárásokat!

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks)

A RAID technológia lényege, hogy a háttértárolókra írt adattömegbe olyan redundáns információhalmaz kerül elhelyezésre, amelynek segítségével bizonyos mennyiségű adat megsérülése esetén a rendszer képes az elveszett adatok visszanyerésére.

A RAID alkalmazását az alábbi okok valamelyike teheti szükségessé:

  • Nagy megbízhatóságú és hibatűrésű rendszert kell összeállítani.
  • Nagy összefüggő tárolóterületet kell létrehozni.
  • Nagysebességű adathozzáférést kell biztosítani.
  • Több host-nak kell egy adatterületet kezelni.

Elsőként vizsgáljuk meg a megbízhatóság fogalmát.

Az eszközök nem hibátlanok, illetve, ha nincs is kimutatható hibájuk, a használat során, illetve miatt idővel jelentkezhetnek különféle problémák. Nem mindegy azonban, hogy milyen a hibák jelentkezésének valószínűsége, gyakorisága.

Ennek a mérésére használják a megbízhatóság fogalmát, és általában a meghibásodások között eltelt idővel (MTBF - Mean Time Between Failures) jellemzik. Winchesterek esetében a gyártók mostanában ezt az értéket kb. félmillió óra körül adják meg. Valóságos használat esetén ezek az értékek természetesen jóval alacsonyabbak, hiszen a tényadatok mindig a konkrét szériától, darabtól, az adott környezettől, üzemi hőmérséklettől, elektromágneses hatásoktól, páratartalomtól, portól és még ki tudja, mitől függenek. A mostanában kapható winchestertípusok megbízhatósága között egyre kisebb a különbség (természetesen ez az állítás csak azonos kategórián belül érvényes). Az MTBF értékét így a merevlemezeken kívüli módszerekkel lehet a leginkább növelni. A különféle RAID megoldások egyik célja éppen az, hogy az eszközök egyedi megbízhatósági szintjét megnöveljék az egész rendszerre vonatkoztatva. Azonban, még ha egy igen megbízható eszközzel illetve megoldással is rendelkezünk, nem biztos, hogy bármikor hozzáférhetünk az adatainkhoz. A folyamatos elérés biztosításához gondoskodni kell az adatok épségéről és a hibatűrő viselkedésről.

A cikksorozatunk következő részében e két fogalomra és azoknak a RAID megoldásokkal való kapcsolatára keressük a választ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!