Árpád
-2 °C
3 °C

Veszélyforrások RAID megoldásoknál

2002.05.27. 13:55
A cikksorozat előző részében az 1-nél nagyobb számmal ellátott RAID megoldásokat tekintettük át. Attól, hogy RAID megoldást alkalmazunk a rendszerünkben, nem válik az automatikusan védetté mindenféle fenyegetettséggel szemben. A biztonság csak fokozható, teljesen sohasem érhető el. A most következő két cikkben választ keresünk az egyes veszélyforrások hatásának csökkentésére.
Lassú adatkezelés

Az egyik, látszólag nem is olyan nagy súlyú probléma az adatok lassú kezelése. Ennek több kritikus alkalmazás egyidejű futtatásánál lehetnek beláthatatlan következményei. Két fő oka lehet:

  • Nem az alkalmazási igénynek megfelelően választottuk ki a RAID technológiát;
  • Szoftveres vagy gyenge hardveres megoldást választottunk. A leggyorsabb és legmegbízhatóbb rendszerek speciális RAID hardver felhasználásával kerülnek kialakításra. Mivel az ilyen eszközök alkalmazása mellett nem jelentkezik extra memóriaigény, nem csökken a teljesítmény sem.

Véletlen adatvesztés, vírus

A RAID megoldások sokszor azt a téves biztonságérzetet keltik a felhasználókban, hogy most aztán védve vannak mindenféle adatvesztéstől, hiszen ezek az eszközök automatikusan kizárják a sérült területeket a háttértárolókon, kijavítják az esetleges hibákat, és helyre tudják állítani azokat az adatokat is, melyek egy kieső winchesteren vannak.

Jó lenne, ha minden felhasználó tudatában lenne annak, hogy adatvesztés így is bekövetkezhet. Fő okokként említhetjük a hibásan működő programokat, a helytelen használatot, a vírusokat, és az elemi csapásokat.

RAID megoldás alkalmazása mellett továbbra is ugyanolyan szerepe marad a biztonsági mentéseknek (backup), még gyakoriságuk sem csökkenthető.

Áramszünet

Az áramszünet komoly problémát jelent a számítógépes rendszerek használata során. Különösen nagy kárt tud okozni, ha a RAID megoldás CACHE tárakat alkalmaz az írási műveletek gyorsítására. Komoly szerverek telepítése elképzelhetetlen ezek alkalmazása nélkül. A megoldás természetesen szünetmentes áramforrás használata, lehetőleg számítógépes menedzselési lehetőséggel.

A gép tápegységének meghibásodása

A gépek tápellátását nemcsak az esetleges áramszünetek veszélyeztethetik, hanem a tápegységek meghibásodása is. Ez ellen több tápegység egyidejű használatával védekezhetünk. A magasabb megbízhatósági fokozata tartozó eszközök speciális készülékházában a nagyfogyasztók szétválasztása és a biztonsági tartalék biztosítása miatt több "tápot" is találhatunk.

A következő cikkben folytatjuk az esetleges veszélyforrások feltárását, és a rájuk adott lehetséges válaszok listáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?