Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Hibás szektorok, lemezhiba RAID használatánál

2002.05.28. 17:05
A cikksorozat előző részében megkezdünk az egyes veszélyforrások feltárását és hatásuk csökkentési lehetőségeinek bemutatását. Most a többi okot és megoldást tekinthetjük át.
Hibás szektorok jelentkezése

Hosszú ideig tartó használat esetén a legkiválóbb winchestereken is megjelenhetnek hibás szektorok. Ha nem sikerül, vagy nincs mód (IDE esetében nincsen) a hardveres javításra, az adatok újragenerálás után automatikusan áthelyezésre kerülnek egy másik területre A javítás után a kérdéses szektor minden merevlemezen hibásként kerül megjelölésre, és kiesik a használatból.

Mivel az egyik egység problémája azonnal kihat a többire is, ezért kiemelkedően fontos, hogy megbízható, hosszú élettartamú winchestert válasszunk.

Merevlemez meghibásodása

Akik RAID rendszert üzemeltetnek, hajlamosak arra, hogy ne tulajdonítsanak kellő jelentőséget annak, ha meghibásodik az egyik winchester. Úgy gondolják, hogy "Működik a rendszer, minek idegeskedjek?" Ez a megközelítés akár végzetes is lehet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egymás után több eszköz is elromlik.

Fontos tehát megjegyezni, hogy a hibatűrő rendszerek nem a hibás állapot fennmaradását tűrik el, hanem javításig elviselik azt.

Meghibásodás esetén minél hamarabb cserélni kell az érintett eszközt! Ennek a meggyorsítására menet közben cserélhető (HotSwap) fiókba szokták beépíteni a winchestereket.

Azok a RAID mechanikák tekinthetők a leginkább biztonságosnak, melyekben minden merevlemeznek külön - tápegységgel ellátott fiókja van, és a vezérlő is külön tápegységről kapja az áramot.

Az egyes winchesterek között jelentős árbeli különbségek fedezhetők fel. Nem biztos, hogy a legolcsóbb és a leggyorsabb merevlemezek a legjobbak.

Túl nagy fordulatszám, és rosszabb minőségű csapágy alkalmazása esetén a mechanika egy idő után szétrázódik. A "csapágyas" winchesterek és a "kerregő" ventillátorok rezgése a többi merevlemezekben is kárt tehet (bad sector termelés).

Célszerű inkább drágább, de nagyobb belső cache-el rendelkező, alacsonyabb fordulatszámon működő merevlemezeket vásárolni. A sebesség így maradhat, de az élettartam nő.

Merevlemez túlmelegedése

A winchesterek mechanikája igen precíz szerkezet. A hőtágulásból eredő méretváltozások egy idő után ronthatják az adatkezelés pontosságát, sőt egy idő után tönkre is tehetik az eszközt.

Annak érdekében, hogy ne lépje túl a merevlemez az üzemi hőmérsékletét, önálló hűtőventillátort szoktak biztosítani minden egyes példány mellé.

A cikksorozat következő és egyben záró részében befejezzük az esetleges veszélyforrások, és megoldási lehetőségek feltárását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!