Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ha több RAID winchester is elszáll

2002.05.28. 17:12
A cikksorozat előző két részében megkezdünk az egyes veszélyforrások és megoldási lehetőségek bemutatását. A sorozat zárásaként a teljesség igénye nélkül az alábbiakban befejezzük a megkezdett felsorolást.
Több winchester egyidejű meghibásodása

A RAID rendszereknek akár az összeomlásához is vezethet, ha egyszerre több merevlemez is felmondja a szolgálatot. Jellemzően az egy szériából származó winchesterekkel fordul elő, hogy nagyjából egy időben mennek tönkre.

A probléma elkerülésére célszerű azonos típusú, de nem egy szériából származó merevlemezeket felhasználni. Az esetleges problémák hatása tovább csökkenthető, ha a rendszer minimum 4-5 egységből áll.

Winchester vezérlő meghibásodása

Nem csak a winchesterek mehetnek tönkre, hanem a vezérlőik is. Az adattárolás szempontjából persze ez éppen olyan káros. Elkerülésére ajánlatos diszkegységenként külön csatolót használni, lehetőség szerint azt is duplikálva.

A RAID vezérlő hibája

Hardveres RAID megoldások esetén meghibásodhat maga a RAID vezérlő is. Az ebből származó problémákat duplikált RAID vezérlővel küszöbölhetjük ki.

További problémákat küszöbölhetünk ki, ha több Host csatolóval csatlakoztatjuk a különálló RAID egységet a számítógépre.

A biztonságot tükrözött RAID kontroller alkalmazásával növelhetjük (pl. banki felhasználás).

A számítógép meghibásodása

Nem csak az adattároló egységek és az adatutak sérülhetnek meg, hanem maga a számítógép is.

Az ebből származó problémákat a számítógép duplikálásával és közös háttértárolók alkalmazásával küszöbölhetjük ki.

Elemi csapások

Súlyos, nagykiterjedésű hardverhibák, tűzesetek és elemi csapások esetére önmagukban nem nyújtanak kielégítő védelmet a korábban felsorolt megoldások.

Ezek ellen csak úgy tudunk védekezni, ha tükrözzük a teljes szervert, és az egyes példányokat egymástól távol eső helyekre telepítjük.

Nyolc részből álló cikksorozatunk ezennel véget is ért. Reméljük, hogy hozzásegítettük olvasóinkat a technológiában való eligazodáshoz. Azok számára, akiket jobban érdekel a téma, javasoljuk, hogy látogassanak el az egyes gyártók honlapjaira.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!