Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Rendszertámadások: mekkora a veszély?

Mint azt már korábban hírül adtuk, az elmúlt év a vírusok éve volt. A tavalyi adatokat várhatóan csak az ideiek múlják majd felül_
Egy 25 ország, közel 300 polgárára kiterjedő felmérés szerint 2001 júliusa és decembere között összesen 128 ezer vírus és hackertámadást sikerült azonosítani. Ez az eredmény közel 80 százalékkal magasabb a korábbi időszakhoz képest.

Kiindulási országok

A legtöbb támadást - mintegy 30%-ot - az USA-ból indították. Sorban az USA-t Dél Korea, Kína, Németország, Franciaország, Kanada, Tajvan, Nagy Britannia és Japán követi.

Veszélyeztetett államok

Az informatikai támadások számát nézve, az Egyesült Államok, arányát tekintve pedig Izrael áll a veszélyeztetettségi lista élén. 10 ezer Internet felhasználóra vetítve a támadások számát, a lista Izrael után sorban a következő országokat tartalmazza: Hong Kong, Thaiföld, Dél Korea, Franciaország, Törökország, Malajzia, Lengyelország, Tajvan és Dánia.

Célpontok

A statisztikák szerint a médiák, a pénzügyi, a technikai, és az energiaipari cégek vannak leginkább veszélyeztetetve. Az ezekbe a kategóriákba tartozó cégek negyedévente átlagban több mint 700 támadást kénytelenek elkönyvelni. Az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, illetve részvénytársasági formában működő cégek lényegesen veszélyeztetettebbek társaiknál.

Az energiaszektor vállalatait leginkább a Közel-Keletről, a csúcstechnológiai és pénzügyi cégeket pedig elsősorban Ázsiából éri támadás.

Közvetlen adatvesztés

Az előbbi adatsorok alapján az a benyomásunk támadhat, hogy a legnagyobb veszélyt a külső támadások jelentik az adatok biztonságára nézve. Ez azonban csak részben van így, hiszen a vírusok, hackertámadások lényegesen nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az egyéb okok.

Mivel a kárt szenvedő cégek nagy része szeretné visszaszerezni elveszett adatait, a Kürt Rt szakemberei igen érdekes oldaláról elemezhetik a kérdést. Az adatmentésre beérkező eszközök adatvesztési okainak statisztikájából az alábbiak derülnek ki:

- Bár az adatmentésre váró winchesterek csaknem 50 százalékán található valamilyen vírus, az adatvesztés közvetlen okai közt csak néhány százalékban jelennek meg.

- Az esetek jelentős részét hardverhibák okozzák, ráadásul egyre romló tendenciát mutatva.

A jelenséget mi sem mutatja jobban, mint egy januári eset. Egy ügyfél adatvesztés miatt hozta be winchesterét. Az eszközön tízféle vírus, - köztük néhány kiemelkedően veszélyes is - összességében csaknem ezer fertőzött fájlban volt jelen. Az adatvesztés oka ebben az esetben sem vírus, hanem mechanikai hiba volt, dacára a sok "potenciális elkövetőnek".

A lemezen talált fontosabb vírusok listája a részletes leírásukra mutató linkkel:

Macro Word 97
Macro Word Cap
Magister A = B Poly
Sircam
MTX
XM/Extras = Macro.Excel.Extras.a
Badtrans

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!