Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendszertámadások: mekkora a veszély?

Mint azt már korábban hírül adtuk, az elmúlt év a vírusok éve volt. A tavalyi adatokat várhatóan csak az ideiek múlják majd felül_
Egy 25 ország, közel 300 polgárára kiterjedő felmérés szerint 2001 júliusa és decembere között összesen 128 ezer vírus és hackertámadást sikerült azonosítani. Ez az eredmény közel 80 százalékkal magasabb a korábbi időszakhoz képest.

Kiindulási országok

A legtöbb támadást - mintegy 30%-ot - az USA-ból indították. Sorban az USA-t Dél Korea, Kína, Németország, Franciaország, Kanada, Tajvan, Nagy Britannia és Japán követi.

Veszélyeztetett államok

Az informatikai támadások számát nézve, az Egyesült Államok, arányát tekintve pedig Izrael áll a veszélyeztetettségi lista élén. 10 ezer Internet felhasználóra vetítve a támadások számát, a lista Izrael után sorban a következő országokat tartalmazza: Hong Kong, Thaiföld, Dél Korea, Franciaország, Törökország, Malajzia, Lengyelország, Tajvan és Dánia.

Célpontok

A statisztikák szerint a médiák, a pénzügyi, a technikai, és az energiaipari cégek vannak leginkább veszélyeztetetve. Az ezekbe a kategóriákba tartozó cégek negyedévente átlagban több mint 700 támadást kénytelenek elkönyvelni. Az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, illetve részvénytársasági formában működő cégek lényegesen veszélyeztetettebbek társaiknál.

Az energiaszektor vállalatait leginkább a Közel-Keletről, a csúcstechnológiai és pénzügyi cégeket pedig elsősorban Ázsiából éri támadás.

Közvetlen adatvesztés

Az előbbi adatsorok alapján az a benyomásunk támadhat, hogy a legnagyobb veszélyt a külső támadások jelentik az adatok biztonságára nézve. Ez azonban csak részben van így, hiszen a vírusok, hackertámadások lényegesen nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az egyéb okok.

Mivel a kárt szenvedő cégek nagy része szeretné visszaszerezni elveszett adatait, a Kürt Rt szakemberei igen érdekes oldaláról elemezhetik a kérdést. Az adatmentésre beérkező eszközök adatvesztési okainak statisztikájából az alábbiak derülnek ki:

- Bár az adatmentésre váró winchesterek csaknem 50 százalékán található valamilyen vírus, az adatvesztés közvetlen okai közt csak néhány százalékban jelennek meg.

- Az esetek jelentős részét hardverhibák okozzák, ráadásul egyre romló tendenciát mutatva.

A jelenséget mi sem mutatja jobban, mint egy januári eset. Egy ügyfél adatvesztés miatt hozta be winchesterét. Az eszközön tízféle vírus, - köztük néhány kiemelkedően veszélyes is - összességében csaknem ezer fertőzött fájlban volt jelen. Az adatvesztés oka ebben az esetben sem vírus, hanem mechanikai hiba volt, dacára a sok "potenciális elkövetőnek".

A lemezen talált fontosabb vírusok listája a részletes leírásukra mutató linkkel:

Macro Word 97
Macro Word Cap
Magister A = B Poly
Sircam
MTX
XM/Extras = Macro.Excel.Extras.a
Badtrans