Silányítástechnika

Az utóbbi időben érzékelhetően nőtt a hardveres meghibásodások száma. Egyre több, a konstrukciós hibát tartalmazó, vagy egyéb szempontból silánynak mondható eszköz. Arra is számtalan példa akadt már, hogy egy-egy gyártó valamely szériája eleve hibás volt.
Tavaly év vége felé öt közeli ismerősöm is gépbővítésre, illetve cserére szánta el magát. Ketten közülük teljes konfigurációt, hárman csak merevlemezt vásároltak. Volt, aki munkaeszköznek, volt, aki gyermeke számára karácsonyi ajándékul vette meg az új hardvert. Az utóbbi néhány hétben egy-két nap eltéréssel mindannyian megkerestek azzal, hogy valami probléma van a gépükkel, nézzem már meg, mi lehet a baj.

Érdekes tünetek

Az öt közül az egyiknek csak minden negyedik, ötödik próbálkozás után sikerült betöltenie a rendszert. A gép normál szobahőmérsékleten, ideális környezetben volt elhelyezve. A lemezek nem akartak felpörögni, csak többszöri próbálkozás után. A hibajelenséget más gépben, más kábellel is produkálta.

A második gépben igen gyorsan növekedett a hibás szektorok száma. A hiba valóságos volt, nem szoftveres probléma. A többi gép nem indult el. Pontosabban érzékelte a winchestert, de nem ismerte fel.

Mivel egyértelműen hardverhibának látszott mindegyik tünet, azt tanácsoltam, hogy értelmetlen próbálgatások helyett vigyék vissza az eladókhoz a garanciális gépeket.

Mind az öt gépben cserélték a merevlemezt. Volt, amelyiknél elektronikai, volt, amelyiknél mechanikai hibát állapítottak meg. A legérdekesebb esete a szektorhibás számítógépnek volt. A szervizben azonnal kicserélték a winchestert. Ott helyben, még a telepítés során azonos hibát produkált a csereeszköz. A szakemberek ezután az alaplapra gyanakodtak. Processzorostól, RAM-ostól, kártyástól kicserélték a belsejét, a soron következő merevlemez így is elromlott. A gyanú ezután a gépházra és a winchester szériájára terelődött.

Teljes inkompatibilitás

Az újabb merevlemezt először egy másik típusú gépben próbálták ki. Nem volt hibás. Egy új gépházban az új, de azonos gépbelsővel ismét elromlott a winchester. Az ügy kezdett egyre kínosabb és egyúttal egyre drágább is lenni. Ekkor egy régebbi típusú merevlemezt tettek a gépbe. Azóta úgy tűnik, minden gond nélkül működik a konfiguráció. Ismerősömnek nemrég szüksége volt valamire abban az üzletben, ahol a gépét vásárolta. Arról számoltak be neki, hogy azonos konfigurációjukat azóta többen is visszavitték. Más típusú merevlemezzel ezek is gond nélkül működnek. Úgy tűnik, hogy valami súlyos inkompatibilitás okozta a gondot.

A hibák ilyen gyakorisága igencsak felkeltette érdeklődésemet. Megkérdeztem kollégáimat, és távolabbi ismerőseimet ezirányú tapasztalataikról. Ők is úgy vélték, hogy gyakoribbá váltak a merevlemezek hardveres meghibásodásai. Ez teljesen egybevág a Kürt Rt. saját statisztikáival. Az elmúlt évben hozzánk beérkezett adatmentési esetek 70 százalékában okozta az adatvesztést valamilyen hardver hiba. 1999-ben még 60 százalék volt ez a szám.

Gyári hibás szériák

Az utóbbi időben valóban érzékelhetően nőtt a hardveres meghibásodások száma. Egyre több, a konstrukciós hibát tartalmazó, vagy egyéb szempontból silánynak mondható eszköz. A szektorhibát okozó géphez hasonló inkompatibilitás ugyan nem a legjellemzőbb, arra azonban számtalan példa akadt már, hogy egy-egy gyártó valamely szériája eleve hibás volt.

Illusztrációként bemutatunk két képet, amelyek azonos típusú winchesterek elektronikáiról készültek.

Ez a hiba sorozatosan fordul elő ennek a típusnak az elektronikáin, és legtöbbször ugyanaz a chip dobja fel a talpát. Egy év alatt 50-60 példány járt már nálunk ugyanezzel a hibával.

Visszatérve az eredeti témához, az egyre rövidebb gyártási ciklus sajnos nem használ a termékek minőségének. Sohasem szabad megfeledkezni a rendszeres, lehetőleg többszintű mentésről és a biztonsági másolatok ellenőrzéséről! A KÜRT honlapján további érdekes fotók találhatók erről a hibáról és sok egyéb póruljárt merevlemezről.  • Bérelnék
  • Bankszámla