Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Symantec újdonságok

2002.04.10. 16:09
A vírusok és informatikai támadások elleni harchoz új technológiákat és szolgáltatásokat dolgozott ki a Symantec. A cég bejelentése szerint az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyirodája (U.S. Patent and Trademark Office) szabadalmi védelmet jegyzett be egy, a vállalat által kifejlesztett, új és ismeretlen vírusok felismerésére alkalmas heurisztikus technológiájára.

A szabadalmaztatott eljárás lényege, hogy az ezen a technológián alapuló eszközök a kód közvetlen vizsgálatával, a gyanús tevékenységekre utaló nyomok elemzésével képesek az új fenyegetések felderítésére.

Ilyen, és ehhez hasonló technológiákat már korábban is használtak a vírusfelismerő programok, hátrányuk elsősorban a túl sok vakriasztásban és a könnyű kijátszhatóságukban mutatkozott meg. A cég szakemberei szerint a mostantól szabadalmi védettséget élvező eljárás az egyik legmegbízhatóbb ilyen irányú megoldás.

A fejlesztők szerint ezzel, az általuk részben már eddig is alkalmazott technológiával szinte bármilyen platformon tökéletesíthető az informatikai eszközök vírusvédelme. Segítségével nem csak a már ismert, de a jövőben előforduló vírusveszélyek jó része is elhárítható.

A hagyományos antivírus programok többsége úgynevezett "újlenyomatok" alapján találja meg a károkozó programocskákat. Ezek az "újlenyomatok" valójában jól azonosítható kóddarabkák, illetve egyéb jellemzők, melyeket a vírusvédelmi szakemberek vettek fel egy adatbázisba a keresés lehetővé tétele érdekében.

Az új megoldás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos ujjlenyomat-alapú víruskereső megoldások képességeit az ismeretlen fenyegetések elhárításában.

A vírusvédelem önmagában nem elegendő feltétele a biztonságos informatikának. A Symantec komoly kutató és figyelőmunkát végez a biztonságtechnika területén. Szakemberei a nap 24 órájában gyűjtik és elemzik a legújabb fenyegetéseket, keresik hálózati veszélyforrásokat és biztonsági réseket.

A cég az előbbieken túl egyre nagyobb szerepet szán a közvetlen ügyfélkapcsolat fejlesztésének is. A mostani bejelentés kommentárja szerint a vezetés növelni kívánja a technikai támogatást nyújtó szakértők, szolgáltatások számát. Kiemelten fontosnak tartják az ügyfelek tájékoztatását a termékek implementációjával és használatával, valamint az új fenyegetésekkel szembeni védekezési módokkal kapcsolatban.