Symantec újdonságok

2002.04.10. 16:09
A vírusok és informatikai támadások elleni harchoz új technológiákat és szolgáltatásokat dolgozott ki a Symantec. A cég bejelentése szerint az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyirodája (U.S. Patent and Trademark Office) szabadalmi védelmet jegyzett be egy, a vállalat által kifejlesztett, új és ismeretlen vírusok felismerésére alkalmas heurisztikus technológiájára.

A szabadalmaztatott eljárás lényege, hogy az ezen a technológián alapuló eszközök a kód közvetlen vizsgálatával, a gyanús tevékenységekre utaló nyomok elemzésével képesek az új fenyegetések felderítésére.

Ilyen, és ehhez hasonló technológiákat már korábban is használtak a vírusfelismerő programok, hátrányuk elsősorban a túl sok vakriasztásban és a könnyű kijátszhatóságukban mutatkozott meg. A cég szakemberei szerint a mostantól szabadalmi védettséget élvező eljárás az egyik legmegbízhatóbb ilyen irányú megoldás.

A fejlesztők szerint ezzel, az általuk részben már eddig is alkalmazott technológiával szinte bármilyen platformon tökéletesíthető az informatikai eszközök vírusvédelme. Segítségével nem csak a már ismert, de a jövőben előforduló vírusveszélyek jó része is elhárítható.

A hagyományos antivírus programok többsége úgynevezett "újlenyomatok" alapján találja meg a károkozó programocskákat. Ezek az "újlenyomatok" valójában jól azonosítható kóddarabkák, illetve egyéb jellemzők, melyeket a vírusvédelmi szakemberek vettek fel egy adatbázisba a keresés lehetővé tétele érdekében.

Az új megoldás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos ujjlenyomat-alapú víruskereső megoldások képességeit az ismeretlen fenyegetések elhárításában.

A vírusvédelem önmagában nem elegendő feltétele a biztonságos informatikának. A Symantec komoly kutató és figyelőmunkát végez a biztonságtechnika területén. Szakemberei a nap 24 órájában gyűjtik és elemzik a legújabb fenyegetéseket, keresik hálózati veszélyforrásokat és biztonsági réseket.

A cég az előbbieken túl egyre nagyobb szerepet szán a közvetlen ügyfélkapcsolat fejlesztésének is. A mostani bejelentés kommentárja szerint a vezetés növelni kívánja a technikai támogatást nyújtó szakértők, szolgáltatások számát. Kiemelten fontosnak tartják az ügyfelek tájékoztatását a termékek implementációjával és használatával, valamint az új fenyegetésekkel szembeni védekezési módokkal kapcsolatban.  • Tippek
  • Bankszámla