Szilárda
-4 °C
3 °C

A szoftverkalózok vásárlói jogai

2002.12.12. 11:56
A gyártók pénzt akarnak a szoftvereikért, a vásárlók pedig értéket a pénzükért. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a gyártók többsége hibákkal tömött szoftvereket hoz forgalomba igen drágán és nem is vállal értük semmilyen jogi felelősséget.
Az illegális úton forgalmazott termékek, a gyártó bevételkiesésén túl, igen komoly nemzetgazdasági károkat is okoznak.

A közelmúltban Amerikában, egy Tajvanról származó hölgyet ítéltek el szoftverkalózkodás vádjával. Az 52 éves Lisa Chen-t még 2001 novemberében tartóztatták le, amikor egy nagyszabású rajtaütés során Tajvanról származó hamis termékeket sikerült lefoglalnia a rendőrségnek. A Microsoft és Symantec termékeinek hamisítványai közel 100 millió dollár értékben kerültek be az USA-ba. A szoftverek kompletten, kezelői kézikönyvvel, felhasználói licencekkel stb. érkeztek a távol-keleti országból. Az ítélet az eddigi legsúlyosabb ilyen irányú büntetést szabta ki a vádlottra: 11 millió dolláros pénzbírság mellett, 9 év börtönbüntetést róttak ki. A szigorú büntetés azt jelzi, hogy az USA-ban is komolyabb méreteket ölt a szoftverkalózkodás. A tavalyi év során minden negyedik üzleti szoftvert illegálisan használták.

Tulajdonképpen ki is a hunyó?

A helyzet azonban némileg árnyaltabb az eddig bemutatottnál. Sajnos a gyártók többsége hibákkal tömött szoftvereket hoz forgalomba igen drágán és nem is vállal értük semmilyen jogi felelősséget. Sőt a dolog szépséghibája az is, hogy a javítások zöme már csak az újabb verziók során kerül kijavításra, melyek rendre igen gyorsan követik egymást. Kompatibilitásuk csak részleges, így aki fenn akar maradni az üzleti életben akkor is meg kell, hogy vásárolja az újabbnál újabb változatokat, ha a bennük levő újdonságokra semmi szüksége nincsen. Az egyre gyorsuló "termékspirál" az olcsóbb megoldások felé sodorja az anyagilag kevéssé tehetős cégeket és felhasználókat.

Az eBook és az orosz programozó esete

A szerzői jogok körébe tartozó egyéb művek helyzete szintén elég izgalmas. Bizonyára mindenki ismeri Dimitrij Skljarov, orosz programozó esetét, akit egy amerikai konferencián tartóztatott le a rendőrség az Adobe feljelentése alapján. Az ElcomSoft programozóját azért tartóztatták le, mert olyan programot fejlesztett, amely képes az Adobe eBook formátumú könyvek másolására. A hagyományos könyvekkel szemben az elektronikus könyvek jó részében arra törekednek a különféle gyártók, hogy korlátozzák a mű felhasználhatóságát akár időben, akár másolási, vagy gépfüggőségi szempontból. Ez igen komoly gondokat okozhat annak, aki idézni szeretne a kérdéses műből, más gépen szeretné olvasni, vagy éppen évekkel később szeretné elővenni a kérdéses könyvet. Az orosz programozó egyébiránt azzal védekezett, hogy csak be szerette volna mutatni a formátum sebezhetőségét.

DVD és Linux

A másolásvédelem a DVD-k esetében is komoly gondokat okozhat annak, aki megpróbálja kijátszani. Lassan három éve, hogy egy norvég fiatalember, Jon Johansen úgy gondolta: az általa használt Linux operációs rendszeren is szeretne DVD-t nézni. A gondolatot tett követte, némi bűvészkedés után sikerült is feltörnie a DVD védelmét, s így már megnézhette az általa megvásárolt filmeket linuxos számítógépén. Nem is lett volna ebből semmi probléma, ha nem teszi közzé eljárását az interneten. Az Egyesült Államok után most Norvégiában idézték bíróság elé szerzői jogvédő szervezetek. A fiút a bankokba, telekommunikációs cégekbe való behatolások ellen készült norvég törvények alapján, mások szellemi tulajdonának illegális megszerzésével vádolják, mely akár két év börtönbüntetéssel is járhat. Mivel Johansen csak a saját, boltban megvásárolt filmjeinek megnézése érdekében törte fel a védelmet, az ilyen esetekre specializálódott az Electronic Frontiers Foundation karolta fel az ügyét. Ennek a szervezetnek célja, hogy felkarolja a jogvédelem álcája mögé bújt pénzéhes kiadók agressziójával szembeszálló egyének ügyeit.

Egy szó mint száz, a helyzet korántsem egyértelmű. Jó lenne, ha a szerzői jogok védelme kapcsán rendeznék a felhasználók jogait is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!