Viola
-5 °C
-2 °C

Típushibás winchesterek

2003.09.30. 10:55
Az utóbbi időkben egyre gyorsuló tempóban nő a háttértároló eszközök kapacitása. Ez alól természetesen nem kivételek az alapvető adathordozónak számító winchesterek sem. A technológiai fejlődés korábban szinte elképzelhetetlen dolgokat produkál. Az eszközök kapacitása évről évre majdhogynem nagyságrendekkel nő, miközben méretük egyre csökken, változatlan ársávon belül.
Az ilyen ütemű növekedés csak egyre nagyobb fokú gépesítés és a technológiai fejlesztések eredményeinek minél gyorsabb felhasználása mellett tartható. Ezt a tempót egyre kevesebb cég tudja csak tartani. Nem véletlen, hogy a winchesterek piacán ma működő vállalatok száma töredéke a korábbi éveknek.

Gyorsaság fél egészség

Ki tud piacon maradni? Aki a leggyorsabban fejleszt, leggyorsabban vezeti be az újdonságokat. Ez utóbbi azonban meglehetősen veszélyes dolog, mivel a bevezetési időszakot úgy lehet a lehető legrövidebbre venni, ha a tesztelési fázist rövidítik meg. Abból indulnak ki a gyártók, hogy az eszközök lecserélési gyakorisága úgyis sokkal nagyobb, mint az esetleges típushibákból eredő élettartam csökkenés hatása.

Sokszor beválik ez a stratégia, de sajnos egyre többször nem. Az utóbbi időkben sokat lehet hallani az egyik ismert gyártó olcsó (10, 20, 40 GB kapacitású), lapos kivitelű merevlemezeiről. A Kürt Rt. adatmentőinek szinte folyamatos megélhetést adnak.

Szellemes megoldások - kis testi hibával

A fejlesztők annak érdekében, hogy teljesen automatizált gépsoron lehessen előállítani ezt a termékcsaládot, igen szellemes megoldásokat fejlesztettek ki. A gond csupán annyi, hogy bizonyos hatásokra, teljesen váratlanul képes "beremegni" az adathordozó tárcsa. Ebben az állapotban a fej hozzáér a tárcsához, és rengeteg apró sérülést idéz elő a felületen. Ezek ugyan igen aprók, mikroszkóp és speciális megvilágítás nélkül nem is láthatók, ahhoz azonban teljesen elegendőek, hogy lehetetlenné tegyék a készülék további használatát.

Néhány GyIK, de nem leszünk tőlük boldogabbak

Milyen tünetek előzik meg a teljes meghibásodást?
Tulajdonképpen semmi sem. Egyszer csak nem látja többé a rendszer a merevlemezt.
Mekkora üzemidő után számolhatunk a jelenségre?

Ez sajnos előre nem határozható meg. Néhány perce használt készüléknél éppúgy megtörténhet, mint a fél éve éve üzemelő társánál. A legveszedelmesebb a gép leállítása és újraindítása. Ekkor a legérzékenyebb a tárcsa azokra a hatásokra, melyektől be tud rezonálni. Sajnos, ezek a műveletek viszonylag elkerülhetetlenek egy számítógép esetében.

Nem túl megnyugtató válaszok. Valójában egyetlen dolgot tehetünk az adatvesztés elkerülése ellen, azt, hogy nem ilyen eszközt vásárolunk - állítják a Kürt Rt. adatmentői. Természetesen eme frappáns megoldás mellett a jól bevált biztonsági mentések adhatnak garanciát, amint azt már annyiszor leírtuk.

A gyártó is észlelte a problémát. Ezt onnan tudják az adatmentők, hogy az újabb példányokban vastagabb tárcsát használtak a rezonancia kiküszöbölése érdekében. Az ötlet nagyon jó, csak sajnos a tapasztalatok szerint nem vált be. Ezt bizonyítják az újabb és újabb esetek.

Ez idő szerint úgy tűnik, tovább folyik a tesztelés - rajtunk, fogyasztókon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!