Szilárda
0 °C
6 °C

Jövőre néző tűzfalak

2003.12.10. 13:00
Tűzfalakról egyre többet lehet hallani manapság. Kevés olyan komolyabb vállalkozás van, amely merné gépeit tűzfalak védelme nélkül üzemeltetni. Az otthoni gépek nagyobbik része azonban nem rendelkezik ilyen védelmi eszközzel.
Sajnos mára ott tartunk, hogy szinte az otthoni gépek mellé is komoly felkészültségű rendszergazdák kellenének a megfelelő biztonsági szint kialakítása és fenntartása érdekében, mert nem elegendő az operációs rendszert és a fontosabb alkalmazásokat feltelepíteni a gépre, de szükség van a biztonsági frissítések rendszeres letöltésére, víruskereső programok, tűzfalak és egyéb biztonságot fokozó megoldások installálására is.

A vírusirtó nem elég

A víruskeresők, vírusirtók üzemeltetése egymagában nem megoldás a kívülről jövő fenyegetések ellen, mert a rendszerek sajátosságai, biztonsági rései is lehetőséget teremtenek az ártó szándékú behatolásokra. Ezek révén ugyanis idegenek számára is hozzáférhetővé válhatnak a gépünk erőforrásai, és így mások is könnyedén kutakodhatnak gépünkön.

Vannak, akik erre a célra szolgáló programokkal folyamatosan végigpásztázzák az Interneten levő gépeket, olyanok után kutatva, melyek nincsenek kellő védelemmel ellátva. Erről könnyedén meggyőződhetünk mi is, ha telepítünk, vagy telepítettünk a gépünkre tűzfalat. Böngészés során ugyanis ezek az alkalmazások rengetegszer jeleznek támadási kísérletet.

A támadás esélye egyenes arányban áll a neten töltött idővel, a kapcsolat sebességével, illetve azzal, hogy mennyire állandó a kapcsolat, változik-e mondjuk a gép IP címe. Ha állandó a kapcsolat, ideális célpontnak bizonyulunk. Aki csak rövid szöveges üzenetek küldésére és letöltésére használja gépét, kevésbé valószínű, hogy támadás áldozatává válik.

Tűzfalat minden asztalra!

A tűzfalak az adatforgalom szűrésével növelik a biztonságot. Feltelepítésük mára már nélkülözhetetlenné vált.

A felhasználási igényeknek megfelelően több fajtájuk alakult ki. Vannak hardveres és szoftveres tűzfalmegoldások egyaránt. Az előbbiek némileg gyorsabbak, viszont lényegesen drágábbak, mint az utóbbiak. Persze tűzfalprogram és tűzfalprogram között is igen nagy különbségek lehetnek. A legegyszerűbb megoldás a Windows XP-hez adott beépített képesség, mely inkább csak a közvetlenül, kívülről jövő támadások ellen nyújt viszonylagos biztonságot. Ennél többnyire a különféle gyártóktól ingyenesen letölthető alkalmazások többsége is többet tud.

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy azok a megoldások a legmegbízhatóbbak, melyek a legkomplexebb szolgáltatáskört tudják magukénak. Sokszor már együtt is kínálják például a víruskeresőt a tűzfallal. A gyártók ugyanis felismerték, hogy az egyre összetettebb veszélyekkel szemben már nem elég egy vagy több tűzfal telepítése, szükség van az egyéb védelmekre is, mint például a vírus elleni megoldások, behatolás-észlelés, VPN, tartalomszűrés stb. Ezek tűzfalba integrálása homogénebbé és nehezebben áthatolhatóvá teszi a védelmi vonalakat.

Az igény egyre nő. Úgy tűnik, hogy a következő két év alatt várhatóan negyedével nő majd a piac. Ez pénzben kifejezve nagyjából 2,5 milliárd dolláros bevételt jelent majd 2005-ben.

Reméljük, hogy a biztonsági ráfordítások növelésével csakugyan nő a biztonság is.