Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Magyar UHU Linuxszal a kalózkodás ellen

2003.09.29. 10:45
Amikor az adatbiztonság, adatvédelem kérdéseiről van szó, ritkán térnek ki a szoftverek jogtisztaságának témájára. Pedig sok esetben nem kis kockázatot jelent az ilyen programok alkalmazása, több szempontból is.
Az egyik lehetséges probléma abból fakad, hogy az újabb termékekbe többféle kalózkodásellenes megoldást integráltak, és nem lehet ezek hatását teljes biztonsággal kiküszöbölni. A másik, a termékek feltörése kapcsán keletkezik, részben a törés technikája, a menet közbeni sérülések (hibás másolat), fertőződések illetve a szándékos és rossz szándékú átalakítások kapcsán.

Furfang és ellenfurfang - kis testi hibával

Az egyik kiadóban például egy olyan feltört kiadványszerkesztő programot használtak, mely eredetileg nyomtatáskor ellenőrizte legális voltát. A rendszert úgy alakították át, hogy, ha minden egyes nyomtatás előtt elindítottak egy kicsi programocskát, akkor tökéletesen működött, különben teljesen elszállt a gép. A szerkesztők rengetegszer megfeledkeztek már a program időben való elindításáról, és így igen sokszor elvesztették az éppen szerkesztett, vagy félig már elmentett anyagaikat is. Egy alapos utánaszámolás talán olcsóbbnak hozta volna ki a legális termék megvásárlását, mint az adatvesztés elleni állandó küzdelmet.

A kockázatok között említhetjük persze az esetleges szoftverrazziákat is, melyekről egyre többször esik szó az elektronikus és nyomtatott sajtóban egyaránt.

Hogyan húzzuk ki a multi méregfogát?

A gond persze legtöbbször az, hogy az adott személy vagy vállalkozás nem képes kitermelni azt a sokszor óriási költséget, amit az újabb és újabb szoftververziók beszerzése jelent. Nekik lehetnek igen hasznosak azok a fejlesztések, melyeknek célja hogy ingyenes, vagy nagyon olcsó termékek formájában ők is legális eszközökhöz jussanak. A magyar felhasználók jó része évekig kimaradt ebből a jótékony informatikai áramlatból, mert az efféle termékek nem támogatták a magyar beállításokat. A helyzet néhány éve gyökeresen megváltozott, és egyre másra jelennek meg a magyar változatú olcsó vagy ingyenes irodai programcsomagok.

Legutóbb éppen egy magyar Linux változat dobozos kiadásának bemutatására került sor. Az UHU-Linux 1.0 Office dobozos változatát könyvvel, terméktámogatással, és extra CD-vel vásárolhatjuk meg.

A fejlesztők ezt a programot 100%-ban magyar operációs rendszernek mondják, mert magyarul beszél, magyar cég terméke, a fejlesztés a magyar állam támogatásával indult, és rengeteg eredeti magyar fejlesztést tartalmaz. A rendszer maga ingyenes, szabadon letölthető. A dobozos verziónak van némi ára, mely könyvet, kiemelt terméktámogatást és a további fejlesztésekhez való hozzájárulást tartalmazza. A folyamatos fejlesztéseket az alapként szolgáló, nyílt forrású, nagy teljesítményű, biztonságos és ingyenes GNU/Linux operációs rendszer biztosítja.

Egy operációs rendszer beszerzése persze önmagában nem old meg semmit, szükség van olyan felhasználói programokra is, melyek képessé teszik a szokványos irodai és egyéb feladatok elvégzésére a programot. A 2 CD-s telepítőkészleten pontosan ezért kapott helyet egy szabványos funkciókkal ellátott irodai programcsomag, néhány multimédiés szoftver és oktatási alkalmazás, német, angol és francia szótár, számlázó és raktárkezelő alkalmazás, személyes tűzfal, többféle fejlesztőeszköz, sokcsatornás hangvágó, áramkörtervező és a világhírű GIMP képszerkesztő.

További érdekesség, hogy a jogtárairól és céginformációs CD-iről ismert KJK-Kerszöv az UHU-Linuxon keresztül mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tette a Törvénytárat.

Az előrejelzések szerint az UHU gyors terjedésére lehet számítani. Példaként említik azt a hatvani szakközépiskolát, ahol 270 gépből 250-et állítottak át UHU-Linuxra, és UHU-Linuxon folyt az érettségi.

A gyors áttérésben része lehet annak, hogy ingyenesen, tetszőleges számú másolat készíthető róla és a forráskód is szabadon hozzáférhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!