Piroska
-1 °C
5 °C

Adatmentés Linuxról

Mostanában egyre gyakrabban kerülnek a Kürt Rt-hez Linux rendszerrel üzemeltetett winchesterek. Ez nem valamiféle, eleddig ismeretlen Linux-hibának köszönhető, hanem sokkal inkább e rendszerek növekvő hazai részarányának, és annak hogy ezeket a rendszereket is emberek használják. Éppen emiatt célszerű néhány fontos dologra velük kapcsolatban is felhívni a figyelmet.
A winchesterek meghibásodása nem szoftverfüggő dolog. Bármilyen rendszer alatt bekövetkezhet. Szerverek esetén az efféle meghibásodások akár katasztrofális következményekkel is járhatnak. Éppen ezért a legtöbb helyen valamilyen RAID megoldást választanak a kockázatok csökkentése érdekében.

Ilyen megoldások támogatása a Linux alatt régen megoldottnak tekinthető. Sőt olyan segédszoftverekkel is bőven el vannak látva a különféle disztribúciók, melyekkel az esetleges hibák utáni javítások is "könnyűszerrel" elvégezhetők.

Linux specialitások

Talán éppen ez is az oka annak, hogy az utóbbi időkben jelentősen megszaporodott a linuxos adatmentési esetek száma. De miért is valójában?

Az okok meglehetősen mezeiek, egyrészt arra a tényre vezethetők vissza, hogy az üzembehelyezett Linux rendszerek száma egyre növekszik. Másrészt viszont rengeteget beszéltünk korábban is arról, hogy sokan nem kellően átgondoltan használják a segédeszközöket, karbantartó, javító programokat, illetve sokszor olyankor, amikor nem lenne szabad. A probléma érzékeltetéséhez engedtessék meg, hogy két megtörtént, átlagos esetet ismertessünk.

Rengeteg hibás szektor - vagy mégsem?

Egy linuxos gépen egyszerre két meghajtó sérült meg. A kezelőszoftverek nagyon nagy mennyiségű hibáról számoltak be, több hibás szektorról mindkét eszközön, melyek miatt a rendszer - pestiesen szólva - feldobta a talpát. Így kerültek ezek a winchesterek a KÜRT adatmentőihez.

A helyreállítás lépései a következőképpen alakultak:

  1. Az adatmentő kollégák a minden beérkező adatmentésnél kötelező, speciális vizsgálat során megállapították, hogy a winchester megbontás nélkül üzemeltethető az adatmentés erejéig. Házilagos adatmentésnél ez az állapotfelmérés nem lehetséges, és könnyen lehet, hogy a hiba jellege miatt az adatokat hordozó mágneses réteg végképp "leesztergálódik" a felületről. Az adatmentők természetesen a későbbi lépések alatt is folyamatos kontroll alatt tartották az eszközt, hogy megelőzzék az esetleges további adatvesztést.
  2. Az adatmentés következő lépése a pontos fizikai másolat készítése volt. Az adatmentők ehhez nem a Linuxhoz adott, illetve más, közkézen forgó szoftvert használtak, hanem a saját fejlesztésű hibatűrő programjukat, mellyel egyetlen(!) szektor kivételével minden adatot le tudtak másolni. A köznapi másolóprogramok képtelenek ilyen sok felülethiba esetén a másolásra. Ha valaki a közkézen forgó programokat használja ilyen esetben, sajnos le kell mondania a sérült területeken levő adatok többségéről.
  3. A másolatból azonnal több példány készült, és a helyreállítás ezek egyikén kezdődött el. Ez azért fontos, mert nem minden esetben sikerül az elsőként kiválasztott eljárással a mentés.
  4. A helyreállítást a Linuxhoz adott RAID helyreállító programmal látszott a legcélravezetőbbnek elvégezni. Igen ám, csakhogy annak a Linux disztribúciónak a segédprogramja, mellyel a rendszert üzemeltették, nem volt képes a helyes visszaállításra. Egy másik Linux változat azonos nevű és funkciójú programja hibátlanul megoldotta a feladatot. Ez fontos tanulság! A különböző Linux disztribúciók segédprogramjai között jelentős különbségek lehetnek, bizonyos feladatok az egyikkel, más problémák a másikkal oldhatók meg tökéletesebben. Az egymás közötti felhasználás azonban a leírtaknak megfelelően csak nagy körültekintéssel végezhető el, és ismét hangsúlyoznunk kell, hogy sohasem éles adatokon!

Az adatmentés sikerrel járt, és a RAID megoldásnak köszönhetően még a valóban sérült szektoron található adatokat is vissza lehetett állítani. Az eredmény tehát 100%-os volt.

Mi történt volna akkor, ha ugyanerről a két eszközről a rendszergazdák próbáltak volna másolatot készíteni, és azt visszaállítani? A mentési folyamat során tapasztaltak és az utólagos vizsgálat is azt mutatta, hogy a két winchester együttes meghibásodása okozta adatvesztés a speciális mentési mód nélkül az adatok jelentős részének a teljes elvesztéséhez vezetett volna, hiszen olyan területek sérültek, melyek lehetetlenné tették volna a helyreállítást.

Torzulások

A másik történet már egyáltalán nem Linux-specifikus, jóllehet ez is egy Linux alatt futó winchesterrel esett meg. Az eszközön az adatok nagy része elérhetetlenné vált, a rendszer nem találta őket. Az előzetes vizsgálat kiderítette, hogy a probléma nem szoftver jellegű, a merevlemezt a tisztaterű laboratóriumban kell tovább vizsgálni. Ott kiderült, hogy a fej deformálódása tette elérhetetlenné az adatokat. A fej mikron pontosságú beállításával szinte teljes egészében le lehetett menteni a merevlemez tartalmát.

Ez az eset azért kívánkozik ide, mert ha valaki a hibás állapotot bármilyen javítóprogram ráengedésével próbálta volna meg orvosolni, tönkretette, felülírta volna a nem hozzáférhető adatokat. A javítóprogram ugyanis az alaprendszerhez hasonlóan tudatlan lett volna a fej ferdeségét illetően, és ennek megfelelően kezelte volna az általa üresnek tartott, értékes adatokat tartalmazó területeket is.