Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vírusvédelmi rendszer kialakítása 7/7

2003.01.24. 16:42
Cikksorozatunk eddigi részeiben a kialakítandó vírusvédelmi rendszer bemutatására, és a vírusfertőzés esetén szükséges teendőkre koncentráltunk.
Sorozatzáró cikkünkben a kiegészítő intézkedéseket kívánjuk áttekinteni.

Kiegészítő intézkedések

A hatékony vírusvédelmi szoftverek beszerzése, és megfelelő üzemeltetése önmagában nem oldja meg a vírusok elleni védekezés problematikáját.

TOVÁBBKÉPZÉSEK
A vírusok elleni védekezés az informatikai biztonság megteremtésének egyik igen fontos, de nem egyedüli feltétele. A hatékony védelemhez szükséges ismereteket el kell sajátítani. Az ismeretek forrása a szaksajtón túl a különféle továbbképzések, tanfolyamok látogatása, és az ott tanultak gyakorlatba való ültetése.

SZABÁLYOZÁS
A jelenleg elérhető vírusvédelmi rendszerek egyre komolyabb felismerő képessége ellenére, alkalmazásuk több adminisztratív és kiegészítő intézkedést is megkövetel. Ilyenek az alábbiak:

 • A vírusvédelmi rendszerhez kapcsolódóan olyan jogosultsági rendszert kell kialakítani, hogy csak az arra feljogosított személyek végezhessenek módosítást a beállításokon, telepíthessenek programot a számítógépekre.
 • Biztosítani kell a rendszer bevezetésének és üzemeltetésének teljes körű dokumentációját (rendszerleírás, felhasználói-, üzemeltetői-, és fejlesztői dokumentáció).
 • A vírusvédelmi rendszer megfelelő működéséhez és üzemeltetéséhez, valamint a rendszeren végrehajtott időszakos felülvizsgálatok és változtatások kezeléséhez és dokumentálásához kapcsolódóan Vírusvédelmi szabályzat kialakítása szükséges. Ez része lehet az informatikai biztonsági szabályzatrendszer.
 • A megfelelő vírusvédelmi rendszer kialakításához szorosan kapcsolódik a felhasználók megfelelő szintű tájékoztatása is, hiszen ők képezik a vírusvédelem első frontját. Ha a felhasználók kellő odafigyelést tanúsítanak a vírusvédelemmel kapcsolatban, akkor nagymértékben csökkenteni lehet a műszaki megoldások hatékonyságától való függést.

  Vírusvédelmi szoftverek kiválasztása

  A vírusvédelmi szoftverek bizonyos paramétereikben eltérnek egymástól. A piacvezető szoftverek átlagos védelmi szintje ugyan nagyjából egyforma, ennek ellenére mindegyik más tulajdonságát tekintve ad többet a konkurenseinél. Hiba volna tehát egy rendszeren belül néhány gépen az egyik, másokon a másik gyártó termékét telepíteni, az előbb említett különbségek miatt. Arra azonban több példa is van, hogy több gyártó termékét egyidejűleg alkalmazzák a rendszer azonos típusú pontjain (az ésszerűség határain belül).

  Az alábbiakban a legelterjedtebben használt vírusvédelmi szoftverek gyártóinak elérhetőségét gyűjtöttük össze:

  F-Secure
  eTrust InoculateIT
  MIMEsweeper
  Network Associates (McAfee)
  Norton AntiVirus
  Panda Antivirus
  Sybari Antigen (for MS Exchange)
  VirusBuster CMS