Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Víruskészítők fogást találtak a .Net-en

2002.01.24. 13:47
Annak ellenére, hogy a Microsoft komoly erőfeszítéseket tett a .Net kifejlesztése során a minél tökéletesebb biztonság érdekében, most elsőként mégis fogást talált rajta egy vírusíró.
Dolgos iparosunk műve az MSIL (Microsoft's .Net Intermediate Language) alapú fájlokat fertőzi meg. Szerencsére a program nem tesz semmi jóvátehetetlent, a .Net fájljainak pedig csak kis része alkalmazza az MSIL technológiát, így a vírus továbbterjedése erősen korlátozott.

A frissen megjelent kártevő, úgy tűnik tehát, kárt csupán a Microsoft számára okoz, hiszen a terjedésen kívül csak arra képes, hogy lejárassa az e technológia biztonságosságába vetett hitet. A W32.Donut nevű jószág terjedési módja régimódi, a fájlok megnyitását követően bemásolódás úján fertőz. Annak érdekében, hogy valami örömet azért mégis szerezzen gazdájának is, minden tizedik fertőzés után a következő üzenettel lepi meg: "This cell has been infected by dotNET virus!".

A vírusirtókat fejlesztő cégek a kód megjelenése óta gőzerővel dolgoznak a megoldáson, a Microsoft pedig még nem nyilatkozott ebben az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!