Szilárda
-4 °C
3 °C

Ábraelemek védelme tulajdonságlapokkal

2002.10.31. 13:03
A Visióban a fóliák használata mellett a tulajdonságlapokkal is védhetjük rajzunkat a véletlen módosítástól vagy törléstől.
A cikksorozatunk előző részében nagyobb összetartozó ábrarészek védelmével foglalkoztunk. Most az egyes objektumok védelmi képességeiről lesz szó.

Alakzatok védelmi képességei, tulajdonságai

A Visio egyik kevesek által ismert oldala az egyes ábraelemek tulajdonságlapjainak beállítását lehetővé tevő Shape Sheetek alkalmazása.

A tulajdonságlapokat a megfelelő alakzatok kijelölése után, a Window menü, Show Shape Sheet funkciójával érhetjük el.

A különféle jellemzők védelmét kétféle módon érhetjük el:

  1. Az adott mező tartalmát a GUARD() függvény zárójelei közé írjuk
  2. A Protection szakaszban állítjuk a megfelelő tulajdonság értékét 1-re.

Vegyünk egy példát! Tegyük fel, hogy az alakzatunk szélességét 2 cm-ben határozzuk meg, és nem akarjuk megengedni, hogy akárcsak véletlenül is megváltozzon.

Az egyik megoldás, hogy a szélesség (Width) mezőjébe azt írjuk, hogy =GUARD(2 cm).

A másik lehetőség, hogy a Protection szakaszban 1-re állítjuk a LockWidth mező értékét.

A PinX, PinY mezők, az objektum pozícióját, a LocPinX, LocPinY értékei pedig a pozíció, ábrán belüli helyzetét adják meg. Ha a Pinx, PinY értékét GUARD() függvénnyel védjük, nem tudjuk áthelyezni az ábraelemeket.

A Visióban, minden alakzatba lehet szöveget írni. Ha meg akarjuk védeni az ábra szövegét, vagy éppen ellenkezőleg, nem akarjuk megengedni, hogy szöveget lehessen bele gépelni, 1-re kell állítani a LockTextEdit értékét.

Reméljük, hogy az ismertetésre került funkciók felkeltették olvasóink érdeklődését, és sikerrel alkalmazzák majd a leírtakat munkájuk során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!