Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Formázás és újraformázás

2003.09.29. 12:22
Folytatjuk a felhasználókat - a KÜRT Rt.-hez beérkezett kérdések alapján - leginkább érdeklő témák boncolgatását, már ami a merevlemez formázását, partícionálását és a kapcsolódó területeket érinti.
Csökkenő tárterület és egyéb gondok

Bizonyos esetekben szükség lehet a rendszer formázására, illetve a particiók módosítására. Míg azonban a többszöri újraformáznak semmilyen nem kívánatos mellékhatása nincsen, addig a mai operációs rendszerek (WIN2000, XP) alkalmazása esetén az újraparticionálásnak illetve konvertálásnak van némi hátránya. Szerencsétlen esetben minden változtatás után a felhasználható adatterület egy kicsivel (0,5-1 GB) csökken. Ennek az az oka, hogy az operációs rendszer, amikor kialakítja magának a felhasználói felületet, mindig lefoglal egy területet a telepítés adminisztrálására, és ezt a későbbiekben nem szabadítja fel automatikusan. A konvertálás mindig elvesz egy kevés helyet.

Ezt a kapacitáscsökkenést el lehet kerülni olyan eljárásokkal, amelyeknél az új kialakítás előtt a partíciós tábla és a bootszektor területét teljes egészében kinullázzuk. Ezt a műveletet bármilyen szektorszinten manipuláló editor programmal (pl.: Norton Disk Editor), vagy diszk felületet tesztelő szoftverrel is elvégezhetjük. Ez utóbbiak azért alkalmasak a feladatra, mert az írás teszt során az összes szektor felülírásra kerül egy adott stringgel.

Az egyszerű konvertálás sok esetben szintén problémák forrása lehet. Ha például Windows XP után (NTFS), mondjuk Windows 98-at telepítünk (FAT32) az egyszerű konvertálás nem elegendő, mert ilyenkor a partíciós táblában maradnak nem odavaló bejegyzések. Az NTFS-ről FAT-ra való áttérést mindig előzze meg a partíciós tábla és a bootszektor teljes területét felülíró művelet. A partíció határokat nem kell eltolni, vagy mást kialakítani, az említett szektorok felülírása elegendő.

Az operációs rendszer telepítése során lehetőség van arra, hogy a partíciók közül csak a kijelölt partíció kerüljön törölésre, illetve annak helyén új, más formátumú kerüljön létrehozására a többi megváltoztatása nélkül. Adatvesztés így azokon nem történik, csak az aktuális partíció bejegyzései módosulnak.

Melyiket szeressem?

A particionálásra, konvertálásra persze több eszköz is rendelkezésünkre áll (fdisk, efdisk, part.magic, XP telepítő, stb.). Melyiket érdemes használni? Alapvetően teljesen mindegy volna, hogy melyiket alkalmazzuk, más kérdés, hogy a telepítendő operációs rendszer nem minden esetben "mindenevő". Van amelyik csak szűz felületre hajlandó települni, van amelyik csak partícionált állapotot fogad el, és ilyenkor az Fdisk alkalmazása szükségszerű. A legcélszerűbb mindig a vásárolt operációs rendszer által javasolt módszert követni.

Fontos!

Mindent egybevéve, fontos leszögezni, hogy sem a partíciók megváltoztatását, sem egyéb, az operációs rendszert érintő változtatást nem célszerű olyan winchesteren végrehajtani, amelyen éles adatok vannak. Komoly szakmai felkészültséget és megalapozott magabiztosságot igényel minden ilyesféle beavatkozás. És még ilyenkor sem alszik az ördög.Fontos, hogy legyen teljes körű mentésünk az adatokról, és a mentések tartalma legyen ellenőrizve!