Angelika
-4 °C
3 °C

A Word dokumentum tulajdonságai 1. rész

2002.01.14. 17:10
Régen, amikor bizalmas információkat szerettek volna megtudni valakinek a levelezéséről, a szemeteskosarat forgatták fel, széttépett papírok és indigók után kutatva. Manapság sok esetben az illető gépét sem kell látni ahhoz, hogy sok mindent megtudjunk az illetőről, szokásairól, stb. Elég, ha egy Word dokumentumot kapunk tőle.
Hát már a Word is árulkodik rólunk?

Bizony igen. Ha időnk engedi, vessünk egy pillantást az éppen szerkesztett dokumentumunk adatlapjára. Ezt a Fájl menüben találjuk Adatlap néven. Az adatlap öt fülből áll. Az első fülön a dokumentum alapinformációi láthatók, beleértve a hozzáférési, és módosítási dátumokat is.

A második fülön sokkal érdekesebb adatokat tudhatunk meg a dokumentumról. Megtudhatjuk belőle, hogy melyik cég tulajdonát képezi az a program, melyen a szöveg íródott, de az is, hogy kinek a nevére regisztrálták a cégnél a programot (szerző), valamint az is, hogy kinek a sablonját használtuk munkánk során.

A harmadik fül tartalma legalább ilyen érdekes. Megtudható például belőle az is, hogy kinyomtatták-e egyáltalán, ha igen mikor; melyik felhasználó mentette utoljára; az aktuális dokumentum hányadik változat; mennyi idő alatt készült el a dokumentum.

A negyedik fülön semmi különleges nincsen. Ott csak az látszik, hogy mi van a szövegben. Az utolsó oldal azonban ismét sok érdekességet tartogat számunkra. Innen ugyanis sok egyéb kiegészítő információ is elérhető a számunkra. Ezek jó része csak akkor kerül kitöltésre, ha valaki a cég belső adminisztrációs szokásainak megfelelően adatokat helyez el bennük, néhány mező azonban automatikusan is értéket kap.

A statisztikai adatokat kivéve a különböző lapokon található értékek többsége megváltoztatható. De ezeken kívül is sok árulkodó jel kerül a dokumentumba. Árulkodhatnak a stílusnevek, a megjegyzések, a hiperhivatkozások, a gyorsmentések, és a változatmentések tartalma, a rejtett szövegek, és a csatolt állományok is.

Ezeket a lehetőségeket felhasználhatjuk a dokumentumunk azonosítására is, ha szándékosan felhasználjuk az előbb említett funkciókat, ha pedig el szeretnénk rejteni, érdemes mindegyik lehetőségre gondolni.

A korábban említett lehetőségeket a cikk későbbi folytatásaiban mutatjuk be részletesebben. Ezek között akadnak sajnos olyan eltárolt információk is, melyek egy esetleges gépeink elleni támadás kiindulópontjává válhatnak. Éppen ezért a cikkünk következő részében egy olyan programról lesz szó, amely eltünteti az árulkodó nyomokat.