Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meddig zsugoríthatók a winchesterek?

Vajon mi jutna először az eszünkbe, ha példát kéne mondanunk egy a köznapjainkban is előforduló, csúcstechnikának számító mechanikai megoldásokat is tartalmazó eszközről?
Winchester, te csodálatos!

Valószínűleg a legtöbben a winchesterekre szavaznának, hiszen ezekben ma olyan megoldások találhatók, melyekről nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy 10-15 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak. Rendkívül kicsi méretek, hihetetlen adatsűrűség, szinte atomnyi belső távolságok, óriási sebességek és igen nagy tárolókapacitás jellemzi ezeket az eszközöket. A winchesterekben csupa csúcstechnikai megoldást alkalmaznak, gondoljunk csak a mechanikára, az elektronikára, az elektromechanikára, a mágneses technológiákra, a legfejlettebb aerodinamikai megoldásokra.

Egy-két évtized alatt - szinte észrevétlenül - a hétköznapjaink részévé vált a merevlemez. Leginkább számítógépekben találkozhatunk vele, de egyre inkább terjed az otthoni zene- és videotechnikában is.

Azokon a helyeken jelenik meg, ahol nagy adatmennyiségeket kell elfogadható áron, gyors eléréssel tárolni.

Új területek meghódítása

Napjaink tendenciája, hogy most kezd egy új készülékcsoport egyre nagyobb tárterületeket igényelni, így valószínűleg nemsokára ezekben is meg fognak tehát jelenni a winchesterek.

Hogy mi ez az eszköz?

A mobiltelefon. Korunk legnépszerűbb elektronikus fogyasztási cikkének az a képessége, hogy telefonálni tudunk vele, ma már csak egy a soktucatnyi funkció között. E funkciók többsége plusz memóriát igényel. A legutóbbi őrület viszont egyenesen zabálja a memóriát. Amióta fényképezni is akarunk és tudunk miniatűr kommunikációs csodánkkal, alaposan megnőtt a kütyü adattárolási igénye. Jelen pillanatban ugyan a memóriakártyák még győzik bájtokkal, de a felbontás növekedése és az egyéb képességek iránti igény és az ezt gerjesztő, illetve ennek megfelelni kívánó verseny gyökeresen átszabhatja a jelenlegi koncepciót.

Minicsoda a Toshiba-tól

Meghallván az "idők szavát" a Toshiba a Las Vegas-i CES rendezvényen már be is mutatta az elsősorban mobiltelefonokba szánt, és jelen pillanatban a világon a legkisebbnek tartott winchester prototípusát.

Az aprócska adattároló tömege mindössze 10 gramm, mérete pedig megegyezik az SD (Secure Digital) memóriakártyáéval. Alap vastagsága - jól kapaszkodjunk meg - csupán 1 mm, mely készre szerelve is csak 3,3 mm. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy az adattároló lemez átmérője csak 0,85 coll, vagyis 21 és fél milliméter, akkor van okunk a csodálkozásra.

Mennyi adatot lehet egy ilyen apróságon tárolni?

A prototípus kapacitása 2 gigabájt, de a fejlesztők szerint ez év közepére már bemutathatják a 4 gigabájtos változatot is. 2005-re pedig már 10 gigabájtos példányokat kívánnak a piacra dobni. A Toshiba az első darabokat az év végére kívánja kereskedelmi forgalomba hozni.

Vajon mennyi munkát adnak majd ezek az apróságok a KÜRT Rt. szakembereinek, ha tömegesen elterjednek a mobiltelefonokban és a hordozható zenelejátszókban?