Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Készül a Passport utóda

2005.05.20. 10:30
Az InfoCard a felhasználó adatait decentralizáltan, magán a pc-n tárolná. A most tesztelés alatt álló eszköz várhatóan a Longhorn alkatrésze lesz.
A Microsoft bejelentette új eszköze, az InfoCard bétaváltozatát. A Passport utóda a felhasználó gépén egy helyen és biztonságosan őrizné a jelszavakat és az internetes szolgáltatásokhoz szükséges más bizalmas adatokat.

A CNEt a Microsoft biztonsági vezetőjére, Mike Nashra hivatkozva azt jelentette, hogy az InfoCard tesztje kiválasztott partneteknél május végén kezdődik.

Elvitték a szerverre

Az alkalmazás új formába éleszti fel a Passport szolgáltatást, amelyet eredetileg az internetes szolgáltatási stratégiája központi elemének szántak. A Passport a részletes felhasználói adatok központi szerveren tárolása, illetve biztonsági problémák miatt vált az adatvédők célpontjává, és idővel tekintélye is megfakult.

Az InfoCard teljesen más megközelítést használ, a felhasználó adatait annak saját számítógépn őrzi. Ha például egy online üzlet támogatja az új eszközt, a felhasználó úgy adhat megbízást a bankjának a fizetés teljesítésére, hogy be kellene pötyögnie a hitelkártyája számát.

Benne lesz a Longhornban

A védett weboldalakra való bejelentkezésnél a szoftver közvetlenül együttműködik a böngészővel, és átadja a szükséges adatokat. Ennek során a Smartcard-tanúsítványokat is támogatja a rendszer.

Az InfoCard várható megjelenési dátumát egyelőre nem nevezték meg. Arra lehet viszont számítani, hogy az eszköz része lesz majd a jelenleg Longhorn néven emlegetett új generációs Windows operációs rendszernek, amely jövőre kerülhet forgalomba.