Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bűnösnek vallotta magát az al-Dzsazíra feltörője

2003.06.13. 16:23
Kapcsolódók (11)
Egy kaliforniai hacker elismerte, hogy az iraki háború idején eltérítette az arab nyelvű al-Dzsazíra tévéadó weboldalának forgalmát. A 24 éves John William Racine webdesigner arra számít, hogy a beismerés nyomán csökken a rá kiszabott büntetés mértéke.
Racine azt követően foglalta el az al-Dzsazíra internetes változatát, hogy a tévéadó Irakban elesett és foglyul ejtett amerikai katonák képét mutogatta.

Az eddigi adatok szerint a hacker hamis dokumentumokkal rávette a VeriSign leányvállalatát, a DNS bejegyzéseket kezelő Network Solutionst, hogy átengedje neki az aljazeera.net domain feletti irányítást, írta a CNet.

A leveleket is megszerezte

Ezt követően az arab tévéadó látogatói egy másik oldalon kötöttek ki, ahol az amerikai lobogót lehetett megtekinteni. Ezek kívül Racine elfogta a domainhoz tartozó email címekre érkező leveleket is. A 24 éves elkövető egyébként márciusban maga jelentkezett a rendőrségen.

Az iraki háború folyamán az al-Dzsazíra arab és angol nyelvű weboldala folyamatosan cybertámadások célpontja volt. Az adó az interneten emiatt egy teljes héten át nem is volt elérhető, az angol változatot pedig mind a mai napig nem tudták újraéleszteni.

Közmunka és pénzbírság

John William Racine a tettéért akár 25 éves börtönbüntetést és félmillió dolláros pénzbírságot is kaphatna. A beismerő vallomása és az FBI-al való együttműködése nyomán azonban az államügyészség viszonylag enyhe büntetés, ezer órás közhasznú munka és 1500 dolláros bírság kiszabását indítványozta.

A hacker a töredelmes beismerő vallomását csütörtökön írta alá, a tárgyalásra pedig jövő hétfőn kerül sor.