Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nehéz kivédeni a kártékony jpeg képeket

2004.09.30. 09:43
Az internetezők nehezen tudják megvédeni számítógépüket a kártékony kódot tartalmazó jpeg képektől, mivel a vírusirtó programok csak futtatható fájlokkal foglalkoznak.
A vírusirtó cégek nem készültek fel arra, hogy a Windows operációs rendszer látszólag átalmatlan jpeg képekkel is megtámadható, mivel a kártékony kódokat kizárólag exe kiterjesztésű fájlokban keresik, mondta Mikko Hypponen, az F-Secure vezető szakértője.

Munkaigényes védekezés

Hypponen szerint a legtöbb vírusirtó szoftver alapból nem észleli a képfájlokat, de felhasználói beavatkozással úgy is beállíthatóak, hogy a jpeg végződésű fájlokat is megvizsgálják. A legfőbb gondot az okozza, hogy tucatnyi olyan kiterjesztés van, amelyre a jpeg megváltoztatható (ilyen például a .icon és a .jpg2), és a sokféle fájlra kiterjedő keresés leterheli a processzort.

További gondot okoz, hogy az Internet Explorer már a lementésük előtt feldolgozza a képeket, tehát a vírusirtók futása előtt megfertőződhet a számítógép. Hypponen szerint ezért nemcsak a számítógépen kell vírusokat keresni, hanem a hálózati átjáróknál is, ez azonban jelentősen csökkentheti a sávszélességet.

Még nem terjed a kórokozó

A szakértő szerint hamarosan megjelenhetnek azok a kártékony programok, amelyek kihasználják a jpeg képek hibáit, Hypponen ugyanakkor elismerte, hogy a két hónappal ezelőtt megjelent másik képhibát még senki sem használta ki.

Egyébként a napokban megjelent az interneten az a kód, amely kihasználja a Windows alapú számítógépek képfeldolgozási hibáját, ezt azonban még nem lehet vírusnak nevezni, mert nem képes terjedni. A kód csak akkor képes fertőzni, ha a felhasználó letölti a számítógépére és megnézi a Windows beépített böngészőjében, az Internet Expolorerben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?