Szilárda
-4 °C
2 °C

Illegális Japánban a visszahívós mobilcsalás

2002.12.05. 15:28
Japán parlamentje törvényileg betiltotta a mobiltelefonos csalások egy új fajtáját, melyben a gyanútlan előfizetők tévedésből borsos árú szextelefonokat hívtak vissza. Az országban ezentúl egy év börtönnel és egymillió jenes, 1,8 millió forintos bírsággal sújthatják azokat, akik nagyszámú mobilelőfizetőt hívnak fel, ám az első csengés után leteszik a telefont.
A csalás lényege, hogy a szextelefonok üzemeltetői megcsörgetik az áldozatok mobiltelefonját. Az előfizetők hiába kapnak telefonjukhoz, mivel a csalók automata hívórendszere egy csengés után bontja a vonalat. A mobilosok így udvarias emberhez méltóan visszahívják a nem fogadott hívások között szereplő telefonszámot, ami egy emelt díjas szextelefonnak bizonyul. A mobilcsalók ezután kiszámlázzák nekik a hívás díját, ami akár a 20 ezer jent (38 ezer forint) is elérheti - írja a BBC.

Szégyellték, fizettek

A legtöbb átvert előfizető szó nélkül befizette a borsos számlát. Többségük nem merte megreklamálni a kiszámlázott összeget, mivel szégyellte a dolgot, annak ellenére, hogy jogilag nem kötelezhetők a hívásdíj kifizetésére.

A japán hatóságoknak közel egy évébe tellett a "wan-giri", vagyis "egy csengés" trükk betiltása. A parlament végül azután lépett közbe, hogy a "wan-giri" csalók tömeges hívásai miatt kétszer is összeomlott idén júliusban egész Oszaka telefonrendszere. Ezentúl egy év börtönnel és egymillió jenes, 1,8 millió forintos bírsággal sújtható bárki, aki tömegesen hív véletlenszerűen kiválasztott mobilszámokat, ám nem szól bele a telefonba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!