Donát
-2 °C
12 °C

Pénteken elszabadul a Káma-szútra

2006.02.02. 11:09
Minden dokumentumot elpusztít a február 3-án aktiválódó Káma-szutra féreg. Megtámadja a biztonsági szoftvereket is.

Érdemes beállítani a számítógép óráját, mert egy kis pontatlanság hatalmas károkat okozhat. Az elmúlt hetekben elterjedt Káma-szútra féreg ugyanis február 3-án pénteken elkezdi letörölni megfertőzött számítógépekről a Microsoft Office formátumaiban elmentett dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat, valamint a zip és rar tömörített fájlokat. Nemcsak a belső meghajtókon pusztít a kártékony kód, hanem a külső merevlemezeken, usb memóriakulcsokon, sőt a vállalati hálózati háttértárakon is, írja az F-Secure. Ha jó van beállítva a Windows órája, akkor csütörtök éjfélig elegendő idő van a vírus kiirtására, ha rosszul, akkor talán már késő ilyesmivel megpróbálkozni. (Egy olvasónk javaslata: aki nagyon fél, tekerje vissza rendszeróráját a bios-ban, és ezután indítson víruskeresést.)

A finn F-Secure szerint körülbelül háromszázezer megfertőzött számítógép van világszerte, és ezek közül nagyon sokról eltávolították már a férget, a Nod32 vírusirtót gyártó ESET ugyanakkor arra figyelmeztet sajtóközleményében, hogy elmúlt héten a Káma-szútra volt a második legaktívabban fertőző féreg, ezért kiemelten veszélyesnek kell tekinteni.

Ez a víruscsalád egyébként 2004 márciusában keletkezett, és a népszerűbb Káma-szútra mellett Blackmal, Blackworm, és Nyxem néven is emlegetik a szakértők. Az ESET azt javasolja, hogy akinek nincs vírusvédelme, töltse le a www.nod32.hu weboldalról a vírusirtójuk próbaváltozatát, az F-Secure meg az ingyenes eltávolító eszközének a futtatását ajánlja.

A Symantec szerint a Káma-szútra megpróbálja kiiktatni és eltávolítani az it-biztonsági szoftvereket, és mindegyik hónap 3-án lefut, vírusirtó csomagjuk azonban kivédi ezt a támadást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!