Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

2007.10.09. 16:30
A szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan hamis biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hekkerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett.

Az amerikai Sunbelt Threat Research Center 2007. októberében is megjelentette toplistáját a legfertőzöbb szeptemberi kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

Hamis biztonsági riasztások

A szeptemberi győztes a FakeAlert, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, és olyan kamu biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hekkerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírusok, hiszen ezek a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz.

"A hamis antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, s sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára" - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

Kémprogramok egymás ellen

A szeptemberi toplista másik újdonsága a Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, és egyedüli hirdető szoftverként uralja gépünket, vagyis internetezés közben hirdetéseket jelenít meg. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat - és mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltűnteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi - legalizálja - a Command Service működését.

A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel. A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi "ismerős" található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát - tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírust - kínál, pedig valójában itt is hamis antivírusról van szó.

A legfertőzöbb kémprogramok és káros alkalmazások 2007. szeptemberében

1. Trojan.FakeAlert

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec

3. Virtumonde

4. ClickSpring.PuritySCAN

5. Trojan.Unclassified.gen

6. Trojan.NewMediaCodec

7. Zenotecnico

8. Command Service

9. Trojan.Smitfraud

10. WinAntiVirusPro