Ágnes
-5 °C
2 °C

Egymás ellen fordultak a kémprogramok

2007.10.09. 16:30
A szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan hamis biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hekkerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett.

Az amerikai Sunbelt Threat Research Center 2007. októberében is megjelentette toplistáját a legfertőzöbb szeptemberi kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

Hamis biztonsági riasztások

A szeptemberi győztes a FakeAlert, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, és olyan kamu biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hekkerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírusok, hiszen ezek a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz.

"A hamis antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, s sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára" - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

Kémprogramok egymás ellen

A szeptemberi toplista másik újdonsága a Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, és egyedüli hirdető szoftverként uralja gépünket, vagyis internetezés közben hirdetéseket jelenít meg. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat - és mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltűnteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi - legalizálja - a Command Service működését.

A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel. A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi "ismerős" található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát - tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírust - kínál, pedig valójában itt is hamis antivírusról van szó.

A legfertőzöbb kémprogramok és káros alkalmazások 2007. szeptemberében

1. Trojan.FakeAlert

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec

3. Virtumonde

4. ClickSpring.PuritySCAN

5. Trojan.Unclassified.gen

6. Trojan.NewMediaCodec

7. Zenotecnico

8. Command Service

9. Trojan.Smitfraud

10. WinAntiVirusPro

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!