Bernadett
-2 °C
4 °C

Ingyenes mobilfüggetlenítés egy magyar weboldalon

2004.10.17. 22:26
Egy magyar weboldalon található kódkalkulátorral "elméletileg" a Nokia és az LG telefonok kártyafüggése ingyenesen megszüntethető a sorozatszám (IMEI szám) ismeretében. Ugyanakkor Magyarországon számítógépes csalásnak minősül, ha valaki így szabadul meg szolgáltatójától. A weboldalt üzemeltető Kárpáti András talán emiatt ragaszkodik ahhoz a szöveges kitételhez, hogy a szájton található kódok segítségével csupán elméletileg oldható fel a telefonok függősége.
A mobilszolgáltatók által forgalmazott telefonok úgynevezett szolgáltatózárral vannak ellátva, vagyis csak annak a szolgáltatónak a SIM-kártyájával használhatók, amelytől a telefont vásárolta a tulajdonos. Eddig is léteztek az interneten olyan oldalak, ahol bárki megtudhatta a kódot, amelyet ha beír telefonjába, azonnal függetlenné válik a szolgáltatótól, és onnantől kezdve készüléke bármilyen SIM-kártyával üzemel.

Ingyenes, de törvénybe ütköző

Kárpáti András oldalán, a T-mobilez.com-on található változat abban különbözik a korábbi, hasonló kártyafüggetlenítő szájtoktól, hogy ez teljesen ingyenesen adja át a kódokat. Abban pedig hasonlít rájuk, hogy szintén törvénybe ütköző. Magyarországon ugyanis a Büntető Törvénykönyv értelmében számítógépes csalásnak minősül, ha valaki így szabadul meg a kártyafüggőségtől, a BTK 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel, a technikai eszközök elkobzásával, valamint pénzbüntetéssel sújtja a cselekvést.

Talán emiatt is, a T-mobilez.com - a T-mobile mobiltelefon-szolgáltatótól teljesen független - weboldalt üzemeltető Kárpáti András a következő feliratot helyezte el oldalán: "Ezek csupán elméleti tételek igazolására készült internetes szoftverek. A nem elméleti síkon történő alkalmazásukért felelősséget nem vállalunk. A kalkulációs szoftverek használatával a felhasználó elismeri, hogy az abból adódó károk helyreállításakor semminemű igényt nem támaszthat a szoftver készítőjével szemben, anyagi jellegű követeléssel nem élhet."

Underground mobilos szájt

Kárpáti az Indexnek elmondta, sok éves, mobilszervizbeli tapasztalatai alapján indította el weboldalát, amelyet underground mobiltelefonos szájtnak szánt. Oldalán olyan háttérinformációkat és olyan, a mobiltelefonokkal kapcsolatos információkat szeretne megosztani a nyilvánossággal, amelyet véleménye szerint a mobilszolgáltatók eltitkolnak a felhasználók elől.

"Elégtételt jelent, hogy az embereken segíteni tudok, és hogy alkotok valamit, ami nem teljesen hétköznapi" - fogalmaz. Éppen ezért különféle tippadó generátorokat is elhelyezett az oldalán, amelyek például a lottónyeremény esélyeinek kiszámításában segíthetnek.

T-mobilez - T-mobile

Közben a T-mobile mobiltelefon-szolgáltató továbbra is változatlanul és erőteljesen harcol cégek és szolgáltatások ellen, amelyekről úgy ítéli meg, hogy nevük vagy logójuk a T-mobiléhoz "megtévesztésig" hasonló elemeket tartalmaz.

A mobilszolgáltató a T-mobilez.com oldal üzemeltetőjét felkereste, miután a T-mobile védett színével, a magenta-rózsaszínnel tüntette fel az eleve is hasonló weboldalcímet, a T-mobilez.com-ot. A megkeresés után Kárpáti András eltávolította a magenta színt, amelyet amúgy is "csak gagnek szánt".

Az Indexnek a T-mobile-nál elmondták, hogy licencszerződésük alapján vállalatuk a T-Mobile márkához kapcsolódó minden arculati elem szabályszerű felhasználásért felelős. "A szerződésből eredő kötelezettségeinek eleget téve fellépünk minden olyan esetben, amikor egyes T-Mobile arculati elemek hasonlatosak vagy megtévesztők lehetnek" - fogalmaztak a legnagyobb mobilszolgáltatónál.

Azt is elmondták, hogy a T-mobilez oldal üzemeltetőjét nem perelik be, ugyanakkor jogilag aggályosnak tartják a kártyafüggetlenítő kódok publikálását: "Az oldal üzemeltetője a T-Mobile-ra utaló elemeket eltávolította, így emiatt nem kívánunk a jog eszközeivel élni. Az álláspontunk szerint jogellenes szoftverek publikálása a büntetőjog körébe tartozik."