Piroska
-2 °C
5 °C

Megvásárolható a feltörhetetlen kvantumtitkosítás

2003.11.17. 17:05
Húsz évnyi kutatás után e hónapban a MagiQ Technologies kereskedelmi forgalomba hozta az első olyan rendszert, mely fotonokat használ a titkosításhoz használt kódok továbbítására, azaz gyakorlatilag feltörhetetlen.
A kvantumtitkosítást a szakértők azért tartják feltörhetetlennek, mert bármiféle lehallgatási, megfigyelési kísérlet megzavarja az információt hordozó fényrészecskéket, így a megfigyelés lelepleződik. A MagiQ rendszerét, mely a gyakorlatban optikai kábelekkel összekapcsolt számítógépekből áll, Navajónak nevezték el, a második világháborúban szolgált indián "kódbeszélők" után.

A Navajo végpontjait nagyjából 120 kilométer távolságban lehet egymástól elhelyezni, ennél nagyobb távolságnál már átjátszókat kell a rendszerbe építeni, írta az Optics.org. Ezzel a távolsággal egyébként mintegy mellékesen megdöntötték a fotontovábbítás eddigi rekordját is.

Viszonylag olcsó

A rendszer nemcsak hogy fényrészecskékkel továbbítja a kódokat, de meg is változtatja őket másodpercenként tízszer, így még ha valaki meg is tudna valahogy szerezni egy kódot, nem sokra menne vele.

A cég végpontonként ötvenezer dollárért, azaz a hasonló rendszerekhez képest viszonylag olcsón adja a Navajót, vásárlóként elsősorban bankokra, biztosítókra, kormányhivatalokra számít. Andy Hammond, a cég munkatársa az Optics.org-nak elmondta, hogy már több mint húsz végpontot értékesítettek.

A ma használt titkosítási eljárások egyébként biztonságosnak mondhatók, bár elméletileg ezek is feltörhetők. De még a szuperbiztonságos rendszerek is veszélyben vannak, ha valaki meg tudja szerezni a kódot, hangsúlyozta Bob Gelfond, a MagiQ alapítója és igazgatója. Ez szerinte azonban a Navajónál nem fordulhat elő.

Exportálnák

A MagiQ jelenleg az USA kormányának engedélyére vár, hogy az Államokon kívül is árulhassa a technológiát. Gelfond reméli, hogy a hivatalok már a kilencvenes években rájöttek, hogy felesleges lenne tiltani a titkosítási módszerek exportját. Ráadásul tudható, hogy a kínaiak is kísérleteznek a kvantumtitkosítással, tette hozzá Gelfond.

Hasonló eljárásokkal számos helyen kísérleteznek: az IBM kutatói - akik egyébként a nyolcvanas években először mutatták be a kvantumtitkosítást - a meglévő számítógépes rendszerekbe szeretnék integrálni a technológiát.

Más kutatók olyan rendszerek előállításával is kísérleteznek, melyek nem optikai kábelen, hanem a levegőben továbbítják a jelet. Ezzel próbálkozik a QinetiQ, a brit védelmi minisztérium kereskedelmi részlege és a Los Alamosban található amerikai állami kutatóközpont.