Emőke
-4 °C
9 °C

Nem támad autókra a mobilvírus

2005.05.13. 10:00
A mobiltelefonokon terjedő vírusok nem tudják megfertőzni az autók kommunikációs rendszerét, állítja az F-Secure, miután alaposan letesztelt néhány Lexust. A japán luxusautókról januárban terjedt el a pletyka, hogy vírusosak lehetnek.

A modern autókban számítógép van valódi operációs rendszerrel, amit ugyanúgy gajra lehetne vágni egy jól megírt vírussal, mint az asztali gépeken a Windowst. Idén januárban ráadásul már arról keringtek pletykák, hogy a csúcskategóriás Lexus Landcruiser LX470 és LS430 típusai, amelyek bluetooth kapcsolaton elérik a mobilok névjegyzékét, akár az okostelefonokon terjedő férgekkel is megfertőződhetnek.

A Toyota természetesen tagadta, hogy ilyesmi szóba jöhet, és a japán gyártócég képviselője azt nyilatkozta, hogy az általuk gyártott Lexusok beépített kommunikációs rendszere nem fertőződhet meg, mivel nem az Nokia okostelefonok által használt Symbian operációs rendszer fut rajta. Az F-Secure szakértői nem hittek nekik, és levittek a földalatti laboratóriumukba egy Toyota Priust, amelyen ugyanazok a szoftverek futnak.

A külvilágtól elzárt teremben mindenféle mobilos vírussal próbálták megfertőzni a Priust, még különleges programokat is bevetettek, az autó azonban egyáltalán nem reagált a bluetooth hullámhosszán terjedő jelekre. Egyedül az okozott problémát, hogy a hosszas tesztelés miatt lemerült az autó akkumulátora.

Jelenleg csak néhány tucatnyi mobilos kártevő ismert, de nem mindegyik terjed bluetooth kapcsolaton, ráadásul a többségük csupán egyfajta bizonyíték arra, hogy ilyent is lehet készíteni. A Lexusok operációs rendszere titkos, de annyi biztos, hogy nem Symbian, és valószínűleg nem is Linux, mert akkor a forráskódja nyilvános lenne.