Árpád
-2 °C
4 °C

Áruló hekker leplezte le a hekkereket

2007.02.15. 12:35
Egy volt hekker vállalkozott arra a feladatra, hogy elkészítse a hekkerek profilját. Raoul Chiesa ma már egy biztonsági társaságot irányít, volt kollégái szerinte elszántabbak, mint valaha.

Olaszországban működik egy társaság, amely az eddig legnagyobb felmérést végzi a hekkerek világáról. Programjuk neve: Hpp – Hacker’s profiling project.

Kérdőív


Raoul Chiesa
A program vezetője Raoul Chiesa, az első olasz hekker, akit letartóztattak. Bűne az volt, hogy behatolt az olasz nemzeti bank informatikai rendszerébe, jelenleg viszont egy biztonsági társaságot irányít, írta a La Repubblica című olasz napilap.

A felmérés elkészítéséhez első lépésként kérdőívet küldtek a világ minden tájára, közel hatszáz hekkernek. Chiesa tapasztalatai szerint alapvetően kilenc kategóriát lehet megkülönböztetni motivációk, célok, kor és magatartás szerint. Ezek között az etikus, a romboló, a zsoldos, az ipari kém és a katonai profil a legjellemzőbb.

Van aki már 9-10 éves korában profi ezen a téren, de vannak 50-60 évesek is. A hekkerré válást kezdetben a kíváncsiság motiválja. Egy új rendszer megismerése, kihasználása a hozzáértők számára vonzó, de a lelkesedés később rossz irányba fajulhat. Chiesa úgy látja, hogy az idegen számítógépek biztonsági rendszerét feltörő személyek "ifjú és tiszta lendülete gyengül, viszont növekszik a bűnözésben játszott szerepük".

"Ma már bérelni lehet hekkert illegális célokra, ipari kémkedésre, banki vagy személyi adatok megszerzésére. Szerencsére azonban vannak még etikus hekkerek is, akik segítenek leleplezni az előbbi kategóriába soroltakat is", mondja a szakértő.

Olyan egyszerű volt

A hekker-etika kezdetben egy sor egyszerű és világos szabályt tartalmazott: nem károsítjuk az informatikai rendszert, amelybe behatolunk, nem okozunk gazdasági kárt a magánfelhasználónak, nem keverjük bele a dologba a pénzt és a politikát. Idővel azonban ezek a szabályok rugalmasabbakká váltak, részben a technológia fejlődése, részben pedig a nemzetközi bűnözés nyomása miatt. "Ma már könnyedén lehet találni olyan 15 éves gyereket, aki szemrebbenés nélkül elfogad ötezer euró készpénzt, hogy megtámadja a megbízó konkurenciáját".

A kérdőívekre adott válaszokból az is kiderül, hogy a hekkerek nem nagyon tartanak a jogi következményektől. "Törvények már vannak a világ legtöbb országában, de nem hatnak igazán visszatartó erőként", mondja Chiesa. Olaszországban minimum 2-3 évi börtönt és borsos pénzbüntetést kaphatnak a hekkerek. Az Egyesült Államokban számítógéptől, internethasználattól tilthatják el őket bizonyos időre. Kínában vagy Szingapúrban egyes esetekben halál vár rájuk. Ennek ellenére "valamiféle extázis és függőség miatt" nem hagyják abba.

A lap kérdésére a szakember elmagyarázta a katonai hekker fogalmát is. "Az első Öbölháború idején, a 90-es évek elején kezdtek működni, amikor egyes országok kormányai információs háborút indítottak. Ma a háborúkat egyre inkább a számítógépes információ felhasználásával vívják. Így jöttek létre ezek a különleges egységek, amelyekben gyakran megtaláljuk a volt hekkert, akit törvényesen foglalkoztatnak a katonai jellegű speciális alakulatokban."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?