Benedek
-5 °C
5 °C

Fatális riasztást ad a vírusirtó

2006.03.17. 10:30
A McAfee VirusScan a hibás frissítés miatt élveboncolást végez a Windowson, és karanténba dobálja a rendszerfájlokat. A szoftvercég az okozott károk csökkentésén dolgozik.

Az antivírus alkalmazásokat fejlesztő McAfee-nál jelenleg áll a bál a VirusScan legutóbbi frissítéséhez csatolt hibás vírusleírás, és az emiatt bekövetkező fatális rendszercsonkítás miatt.

A március 10-én, 4715-ös sorszám alatt megjelentetett frissítés eredetileg a W95/CTX vírusra csapott volna le. Ehelyett tévedésből hibát jelez néhány valódi rendszerfájl esetében is. A problémát természetesen az újabb 4716-os frissítés kiadásával azonnal orvosolták.

Repül a Google Toolbar

A hibás 4715-ös vírusleírás miatt a vírusirtó beállításától függően a legitim, és nem fertőzött fájlok karanténkönyvtárba kerülnek, illetve adott esetben törlődnek. A frissítés hibájára a McAfee öt órával annak megjelenése után, mintegy 100 ügyfél panaszát követően figyelt fel, írta a TechSpot híroldal.

A rossz adatbázis miatt tévedésből W95/CTX vírussal fertőzöttként azonosított fájlok közé tartoznak többek közt a usersid.exe és imjpinst.exe rendszerfájlok, a Microsoft Office részét képező excel.exe és graph.exe, a Java rendszer különböző elemei, a Google Toolbar, a Macromedia Flash-Player és az Adobe Updare Manager.

Jobb azonnal helyreállítani

A hibás vírusleíró adatbázis miatt kiadott közleményében a McAfee segítséget kínál a felhasználóknak. Az érintetteknek többek közt azt javasolják, hogy a Windows rendszer-helyreállító funkcióját használva nyerjék vissza az eltüntetett fájlokat. Ezen kívül elkészítettek egy segédprogramot is, amely automatikusan helyreállítja a meggyötört fájlokat