Ágnes
-1 °C
2 °C

Kormányokkal kooperál a Microsoft

2005.02.04. 16:01
Újabb fegyvert élesített a Microsoft a számítógépes gonosztevőkkel vívott kiberháborúban: a kormányszintre emelt információcserét. A szoftvercég elnöke, Bill Gates a napokban felszólította a világ országait, hogy segítsenek a digitális fenyegetések elhárításában, és osszák meg vele, amit tudnak.

Együttműködésre szólította fel szerdán a Microsoft a világ kormányait a kiberháborús fenyegetések elhárítása érdekében. A cég elnöke, Bill Gates Prágában hirdette meg a Security Cooperation Programot (biztonsági együttműködési program), amelynek keretében a Microsoft vállalja, hogy a csatlakozó országok kormányait folyamatosan tájékoztatja a rájuk leselkedő számítástechnikai jellegű veszélyekről, cserébe pedig azt várja, hogy a partnerek bocsássanak rendelkezésére minden olyan információt, ami segíthet a veszélyek elhárításában.

Biztonságos, de titkos

A kezdeményezéshez eddig Kanada, Chile és Norvégia, az amerikai államok közül pedig Delaware csatlakozott, és ezt megteheti bármely olyan állam, amely kedvet érez a Microsofttal való együttműködéshez. A programban való részvétel feltétele ugyanakkor, hogy a csatlakozó kormányok képviselői aláírjanak egy a szoftvercég által készített titoktartási nyilatkozatot. A résztvevők a kiberveszélyek elhárításán kívül csatlakozhatnak a cég oktatási és felvilágosító programjaihoz, és segíthetnek a katasztrófahelyzetekre való lehetséges reakciók kidolgozásában.

A Microsoft azt követően jelentette be az együttműködési programot, hogy egy korábbi kezdeményezésben, a 2003 januárjában indított Government Security Programban (kormánybiztonsági program, GSP) részt vevő kormányok képviselői arra panaszkodtak: kevés információhoz jutnak a cégtől. A GSP része az úgynevezett Government Shared Source licenc, aminek keretében a Microsoft lehetővé tette, hogy a partnerországok kormányai hozzáférjenek a cég egyes szoftvereinek, így az XP operációs rendszernek és az Office irodai alkalmazásnak a forráskódjához. A GSP-hez csatlakozó tizennyolc ország között szerepel többek között Ausztria, Finnország, Görögország, Kína, Oroszország és Románia is, a szervezetek közül pedig a NATO. Magyarország nem vesz részt a programban.