Oszkár
20 °C
29 °C

Még mindig magunkat fertőzzük

2008.07.07. 18:35
Az ESET statisztikái szerint a magyar felhasználók még mindig előszeretettel fertőzik meg a maguk gépét, amikor ingyenes tartalmakat kínáló üzenetekre kattintgatnak.

Míg júniusban a legtöbb fertőzést az online játékosok adatait gyűjtő vírusok okozták világszerte, addig Magyarországon még mindig a felhasználók által telepített, ingyenes .mp3-akat ígérő Virtumonde családba tartozó károkozók terjednek a leginkább. A Virtumonde elsősorban kéretlen reklámokat jelenít meg a megfertőzött gépeken, így böngészés, vagy az operációs rendszer használata közben felugró üzenetekkel találkozunk.

A NOD32 antivírusrendszert gyártó ESET júniusi adataiból kiderül, hogy ezalatt a világban az online játékosok adatait gyűjtő, a Win32/PSW.OnLineGames családba tartozó károkozók terjednek leginkább, melyek nemzetközi szinten összességében a júniusi fertőzések 13,29 százalékáért felelősek. A több mint 30 ismert változatban létező trójai billentyűzet-figyelő képességgel rendelkezik, és rootkitként rejti el magát a számítógépen.

Az online játékokra vonatkozó adatokat – például a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót – készítőinek továbbítja, akik többek között arra használják a megszerzett információkat, hogy az online játékokban összegyűjtött virtuális pénzt és a felépített karaktereket valódi pénzzé tegyék. Egy jól felépített, megfelelő képességekkel rendelkező karakter ugyanis akár több száz dollárt érhet meg azon türelmetlen játékosoknak, akik nem kívánnak maguk bajlódni harcosuk vagy varázslójuk tanításával.